Csak vaklárma volt

2024.05.14. 17:30

Bombariadó után

Mint arról hírportálunkon tegnap elsőként beszámoltunk, bombariadó zavarta meg a közelmúltban több mint 1,5 milliárd forint nemzeti és önkormányzati forrásból felújított és kibővítették kulcsi Fekete István Általános Iskola tanárainak és diákjainak szokásos napirendjét.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az online érkezett fenyegetés komoly aggodalomra adott okot az iskolában tartózkodók, a szülők és természetesen a település lakói között. Az iskolai vészhelyzetet azonban sikeresen kezelték az intézmény dolgozói és a helyi hatóságok, így minden diák biztonságban átért a konténer épületbe, ahol a felújítás alatt az alsó tagozatos diákok oktatása folyik. Szerencsére kiderült, hogy csak vaklárma volt a veszélyes fenyegetés, ugyanis a tűzszerész vizsgálat nem tárt fel robbanószereket, vagy bombát az épületben. Ettől függetlenül biztonsági okokból az iskolába csak délután tért vissza az élet.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Az eset kapcsán Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere, aki hétfőn a helyszínen is jelen volt, megnyugtató szavakkal fordult a közvéleményhez és mai megkeresésünkre a következőket emelte ki: 

– Szerencsére a bombariadó csak fenyegetés maradt, és az iskola vezetése nagyszerűen levezényelte az evakuációt. Köszönet illeti az iskola munkatársait, a rendőrséget és a polgárőrséget a gyors reagálásért, valamint a diákokat a fegyelmezettségért.

Egy szülőt is sikerült megszólítanunk, akinek a gyermeke a kulcsi iskolában tanul és aki szintén részese volt az eseményeknek. Nagy Csaba elmondta, hogy először elsősorban meglepetés érte őket a hír hallatán. Később azonban, amikor már biztonságban voltak otthon, átgondolták a történteket és ráébredtek, hogy mennyire súlyos lehetett volna a helyzet, ha valós fenyegetésről lett volna szó. Éppen ezért úgy gondolják, hogy fontos lenne kidolgozni egy családi vészforgatókönyvet az ilyen esetekre. Még akkor is, ha szerencsére hazán békés ország, ellenben sok nyugat európaival szemben mint például Franciaország, ahol lassan szinte mindennapossá válnak a terrorcselekmények. 

Az eset után tehát mind a polgármester, mind a szülő hangsúlyozta az elkötelezettségüket a biztonság és a gyermekvédelem iránt, valamint a szükséges óvatosság és felkészültség fontosságát ilyen esetekben. A helyi közösség összefogása és gyors cselekvése mindenképpen kiemelkedő példaként szolgálhat,  hogy hogyan lehet hatékonyan kezelni ilyen váratlan helyzeteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában