ÚJRA LESZ LEHETŐSÉG RÁ?

2018.08.11. 10:00

A Duzzogó fürdő medencéjében utoljára ötven éve strandolhattak

Az Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya közötti erdőben csendesen várakozik a Duzzogó-fürdő.

Majer Tamás

Falai, bár nélkülözik az alapot, szigetelésük sincs, még mindig büszkén állnak. A terület alatt értékes vízkincs pihen.

Egei Tamás 2003-ban vásárolta meg a területet, 50 hektár földet. Túlnyomó része erdő, néhány hektáron legelő, illetve szántó terül el. A fürdőépület maradványa is mind a mai napig külön helyrajzi számon van – erdő és gazdasági épület megnevezéssel.

A korábban Fácános erdőnek nevezett terület a múltban a Károlyi-, az Amadé-Bajzáth- és a Pappenheim-család tulajdonában is volt. Az innen eredő Duzzogó-forrás évszázadokon keresztül ontotta a 28 fokos, ásványi anyagokban gazdag vizet.

Éppen itt, az egykori medence alján kezdték meg a fúrást

Egei Tamással a lakattal, kerítéssel lezárt egykori fürdőbe is beléphettünk. A tulajdonos mesélte el, hogy Pappenheim Siegfrid gróf építtette volt a fürdőt a két világháború között. Köréje 2,7 méter magas kőfalat emeltetetett. Az ovális alakú medence egykor 20-25 méter hosszú, 10-15 méter széles és 130-160 centiméter mély volt. Aljában, egy törésvonal mentén tört fel a forrás.A különleges hangulatú strand magánfürdőként funkcionált a két háború között. Az 1945-öt követő változások után vált nyitottabbá.– Anyukám is fürdött itt. Nyáron üzemelt, kellemes meleg vize volt – mesélte Egei.A fürdőt vadgesztenyefák, kőrisek, szilek tették árnyékossá. Alja kavicsos volt. Ma is láthatók még az öltözők maradékai.Az intenzív mélyművelésű bauxitbányászat következtében a forrás vize 1968-ban elapadt.

– Mínusz 150 méteren volt a legmélyebb bányavágat – magyarázta Egei Tamás. A bánya egyébként az ezredfordulón bezárt.

Néhány hónappal ezelőtt, 15 évre rá, hogy a területet megvásárolta, Egei Tamás és az általa felkért szakemberek megkezdték a forrás vizének feltárását. A felszíntől 12 méterre megtalálták az egykori forrást tápláló vízrendszert. A közel egy méter széles, kikristályosodott oldalú repedésből 900-1000 liter vizet lehet percenként kiszivattyúzni anélkül, hogy a vízszint csökkenne.

A közeljövőben újabb fúrások várhatóak. Egei 150 méter mélyre fúrna le, a feltételezés szerint ott még jobb minőségű és melegebb víz található. Keresi a megoldást, hogyan lehetne hasznosítani a feltárt vízkincset.

Lehetne-e ismét fürdő a területen? Vagy egy újabb magyar ásványvíz kerülhetne piacra?

– Az aktuális állapotok, infrastruktúra nem teszi lehetőtévé a fürdőt. A fal annak ellenére, hogy semmiféle alapja nincsen, szigetelése sincs, egész jó állapotban van, de ma egy fürdő nem így néz ki… – elemezte a tulaj. – Az erdőből nem akarunk kiharapni építkezés miatt, de van a bejárat mellett 4 hektár legelő, azt könnyebb kivonni a művelésből – csepegtetett azért némi reményt is.

Az egykori fürdő falai őrzik a hangulatot, viszont aligha felelnek meg a mai szabványoknak Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ásványvíz üzlet is opció lehetne, de jelen pillanatban a palackozás sem igazán alternatíva, ugyanis túlságosan drága maga a flakon és a kupak. Egei Tamás vélekedése szerint a palack, a kupak és a címke a termék árának 95 százalékát kitenné.

– Majd amikor a palack meg a kupak 70 százalék lesz, és 30 százalék a víz ára, akkor érné meg innen elszállítani a felszínre hozott vizet – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában