MINDÖSSZE EGY TERMÉKBEN NEM VOLT ADALÉKANYAG

2018.07.29. 08:21

Gyümölcsjégkrémek tesztelése címke alapján

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 13 eperjégkrémet tesztelt a termékcímke alapján. Vizsgálták a termékek gyümölcs- és cukortartalmát, valamint hogy tartalmaznak-e aromát és egyéb adalékanyagot.

Borsányi Bea

Szupermarketben kapható, összesen 13 eper- vagy epres jégkrémet vizsgáltak, amelyek nevük vagy a csomagoláson lévő kép alapján azt a látszatot keltik a fogyasztóban, hogy gyümölcstartalmú terméket vesznek. Habár nagyon kritikus anyag egyikben sem volt, több termék tartalmazott potenciális allergizálót, fölösleges aromát és rengeteg cukrot. Ugyanakkor a gyümölcstartalom a legjobb esetben is csak 20-25 százalék volt, pedig vásárlóként nyilván abban a hitben választunk terméket, hogy az tartalmazza a nevében is jelzett gyümölcsöt. A teszten a lista végén végzett termékekben egyáltalán nincsenek gyümölcsök, csak aroma, viszont annál több cukor és sok nemkívánatos adalékanyag van bennük.

A jégkrémek esetében is igaz, hogy az alacsony ár alacsony minőséggel párosul. A lista élén végzett három termék ára literenként 1250 és 4000 forint között kapható, míg a tesztelt termékek közül a lista végén végzettek literenként már 350 forint körül megvásárolhatók.

Érdemes tudni, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv szerint az elnevezésben különbséget kell tenni a 15 százalék feletti, illetve az annál kisebb gyümölcstartalom esetén. Míg az előbbit nevezhetik a gyártók gyümölcsjégkrémnek, az utóbbinál már csak a gyümölcsös jégkrém elnevezés megengedett. Amelyiknél csak aroma adja a gyümölcsízt, azt gyümölcsízű jégkrémnek kell nevezni. Választáskor jó ezzel tisztában lenni!

Nem mindegy, hogy gyümölcsjégkrémet vagy gyümölcsízű jégkrémet veszünk Fotó: shutterstock

A jégkrémek fő összetevői a különféle tejtermékek. A termék beltartalmi értékét viszont jelentősen befolyásolja, hogy ez a tejtermék tejszín vagy tejsavópor. A tesztelt termékek közül mindössze négy tartalmaz tejszínt. Tizenegy termékben mesterséges aroma van, habár úgy gondoljuk, hogy egy jó minőségű jégkrém enélkül is megállja a helyét. Amikor jégkrémet veszünk, tisztában vagyunk vele, hogy magas cukortartalmú édességet fogyasztunk, de ezen belül is lehet különbséget tenni. A termékek cukortartalma 16 és 27 százalék között változott.

Habár a cukor egy része származhat a benne lévő gyümölcsből, de a vizsgált jégkrémek esetében nem tapasztaltak ilyen összefüggést, ugyanis a minimális gyümölcstartalmú termékek között is volt kiemelkedően magas cukortartalmú. Az emulgeálószerek és a stabilizátorok használatával érik el a gyártók, hogy a jégkrém megőrizze kedvező állagát. Viszont ezek között vannak potenciálisan allergizáló hatásúak is, mint például a guargumi vagy a szentjánoskenyérmag-liszt. Mindössze egy termék volt, amelyikben egyik sem fordult elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában