Divat és egészség

2018.06.05. 19:00

Milyen a jó napszemüveg?

Nem mindegy, milyen napszemüveget hordunk, hiszen az erős UV-sugárzás a szemet is veszélyezteti, tehát azt is védenünk kell.

DH

Az UV-sugárzás káros hatásai az élet során összeadódnak, a károsodás pedig lassan, észrevétlenül jelenik meg, és végül színlátás vagy az éjszakai látás gyengülése formájában is jelentkezhet.

A piacon, utcán árusított napszemüvegek, amelyek feltűnően olcsók, szinte biztosan nem szűrik meg az UV-sugarakat. Ha kétségünk van a meglévő napszemüvegünk védőfunkciójával kapcsolat­ban, forduljunk optikushoz, aki készülékkel be tudja mérni, van-e a szemüvegnek UV-védelme. Az UV-szűrés tekintetében nincs jelentősége a lencse színének és sötétségének. Tévhit, hogy a sötétebb jobban véd. A túlzottan sötét, megfelelő UV-védelem nélküli lencse mögött jobban kitágul a pupilla, így több ultraibolya sugár jut a szembe. A zöld lencse biztosítja a legjobb színlátást, a sárga jó képélességet biztosít, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a kék pedig jól ellensúlyozza a vakító fehérséget. Különösen fontos a napszemüveg csecsemőknek és kisgyerekeknek, szemműtét után, illetve azoknak, akiknek szürke hályogjuk van – kialakulásában szerepe van az UV-sugárzásnak is, tehát megelőzésként is jó a napszemüveg –, sárgafoltsorvadás esetén, valamint bizonyos gyógyszerek szedésekor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában