Csak forró víz és kávé

2018.05.03. 07:30

Tények és tévhitek az instant kávéról

Bár a magyarok közel kétharmada naponta fogyaszt kávét, sokaknak mégis elavult, vagy téves ismeretük van annak hatásáról. Amióta pedig azonnal oldódó, porból készült kávé is létezik, még nagyobb a zavar. Alábbiakban lássunk néhány tényt és tévhitet.

Borsányi Bea

Az instant kávé is lehet erős

Forrás: shutterstock

Miből készül? Száz százalékban valódi kávéból, teljes mértékben arabica és robusta fajták keveréke. A két fajta keverésének aránya adja meg a különböző instant kávékra jellemző ízt. Az instant kávék nem pótkávék és nem tartalmaznak adalékanyagokat. Az egyetlen adalék a forró víz, amelyet mi öntünk hozzá. Az őrölt pörkölt kávé lefőzését követő vízelvonással készül a granulátum, ami az üvegekbe kerül. Ezt a vízelvonást pótoljuk, amikor hozzáöntjük a forró vizet. Így az eredeti lefőzött kávét nyerjük vissza. Sem tartósítószerre, sem adalékanyagokra nincs szükség ahhoz, hogy a kávégranulátum megőrizze frissességét.

Az instant ereje és íze ugyanolyan, mint a főzött kávéé. Mivel az instant egy előfőzött kávé, rajtunk múlik, hogy milyen erősre és ízesre szeretnénk elkészíteni. Mindez pedig attól függ, mennyi forró vizet vagy tejet öntünk a granulátumhoz. Az instant kávé antioxidáns hatású polifenol-tartalma sem tér el a főzött verziótól, sőt, a feketénkhez hozzáadott tej sem ront az egészségvédő hatáson. Így napi két-három csésze akár instant, akár főzött kávé elfogyasztása hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.

Az instant kávé is lehet erős
Forrás: shutterstock

Sem a főzött, sem pedig az instant kávé nincsen hatással a sejten belüli folyadékmennyiségre, sőt, részét képezheti a napi folyadékbevitelnek. A feketéhez sok tévhit kötődik, például, hogy csontritkulást okoz, emeli a koleszterinszintet, vagy növeli a szívritmuszavar kockázatát. Ezzel szemben a legfrissebb kutatások szerint a normális vagy már beállított vérnyomással rendelkezők is nyugodtan elfogyaszthatnak napi egy-három csészével. Még a kismamáknak sem tiltott a kávézás; a magzat élénkségét szem előtt tartva egy-két kávé megengedett lehet ebben az időszakban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában