hasznos tudnivalók

2018.04.13. 16:00

Beindult az allergiaszezon, Dunaújvárosban is

Végre megérkezett a tavasz. Ezzel együtt megindult a szabadban megtalálható növények virágzása is, ennek azonban nem mindenki tud örülni.

Morva Dávid

Forrás: Shutterstock

Fotó: Mladen Mitrinovic

Azok akik allergiával küzdenek, nem feltétlenül napsütésre, sokkal inkább az orrfújásra gondolnak ebben az időszakban. Az allergiáról, annak tüneteiről, valamint kezeléséről Dózsáné dr. Sasvári Ildikóval, a Dunaújvárosi Járási Tiszti főorvossal beszélgettem.

„Idén kicsit későn kezdődött a tavaszi időszak. A tavasszal együtt megérkeznek a virágok velük pedig a különböző allergén növények. Ebben az időszakban citrus és tiszafafélék jelenthetnek kellemetlenséget azoknak akik allergiásak rá.” – állítja a szakember

Dr. Sasvári Ildikó járási tiszti főorvos (Dunaújváros) fotó: kormanyhivatal.hu

Népbetegség

Az allergia napjainkban már a népbetegségnek számít. Világszerte csaknem 400 millió ember szenved a tünetektől.

„Igazából manapság ez sajnos nagyon elterjedt. Egészen fiatalon is kialakulhat, de találkoztam már olyannal, hogy középkorú, vagy akár idős embereknél alakult ki ez a betegség. Lehet genetikai hajlam rá, illetve a különböző környezeti behatásoknak köszönhetően is lehet valaki allergiás.”

Időszakok

Aki allergiás, annak tavasztól egészen őszig kell számolnia ezzel a kellemetlenséggel. Részletes leírást arról, hogy mikor melyik allergén növény virágzik, illetve milyen mértékű lehet annak koncentrációja, ide kattintva kaphatnak.

Forrás: Shutterstock | Fotós: Mladen Mitrinovic

Az allergia tünetei

„A tünetek attól függően alakulhatnak ki, hogy az allergén a szervezet melyik részével érintkezett. Aki például szénanáthával küzd, annál orrfolyás, könnyezés, torokirritáció lehet. Ha valakinek a bőrével érintkezik az allergén anyag, akkor ez esetben bőrvörösség, hámlás, viszketés alakulhat ki. Étellel, rovarcsípéssel szembeni allergia esetén csalánkiütés jelentkezhet. Mindent figyelembe véve elmondható, hogy az allergiának számos oka és tünete lehet, ezért allergia gyanúja esetén mindenképpen javasolt a háziorvossal konzultálni.”

Dunaújváros

„Nálunk itt helyben a nyárfa, éger és mogyoró is virágzik. Ezek is okozhatnak kellemetlenséget. Emiatt ajánlatos orvoshoz fordulni, és megkezdeni a gyógyszerek szedését, hogy megakadályozzuk a később fellépő tüneteket. Nyilván aki allergiás az tudja, de ilyenkor a nagyon nagyon alapos takarítás, minden napi hajmosás, ajánlatos a párnahuzatot sűrűn cserélni. Figyelni kell a különböző jelentéseket, és nyilván jó a szabad levegő, illetve fontos, hogy ott tartózkodjunk, de aki allergiás, annak ezzel is csínján kell bánnia.”

Bővebb információért, illetve az országos influenzatérképért kattintson IDE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában