Egészségünk érdekében

2018.02.27. 10:30

Mozgással segítsük az életmódváltást – Ízelítő városunk sportolási lehetőségeiből

Ha energikusak és egészségesek szeretnénk lenni, akkor fontos, hogy ne csak az étkezésre, hanem a mozgásra is oda­figyeljünk. A jobb állóképesség mellett testünk formálásáért is sokat tehetünk, ha megtaláljuk azt a mozgásformát, ami igazán közel áll hozzánk. Ez persze nem mindig könnyű, hiszen ami a barátunknak tökéletes, az nem biztos, hogy nekünk is ideális, hiszen más a munkánk, a napi ritmusunk, a mozgásra szánt idő mértéke.

Benedeczki-Varga Krisztina

Ügyeljünk rá, hogy edzettségi állapotunknak megfelelő mozgásformát válasszunk

Fotó: Pixabay.com

Ha elhatározzuk, hogy a mozgást beépítjük a napi rutinba, városunkban is sokféle lehetőség közül választhatunk, így mindenki megtalálhatja a kedvére való feltöltődést. Összeállításunkban néhány lehetőséget ismertetünk, amelyeket érdemes kipróbálni, hiszen amíg nem tapasztaljuk meg az élményt, addig nem ismerjük fel, hogy nekünk való-e.

Csoportos edzésben az erő

A fitnesztermekben, edzőtermekben igen változatos gépeken végezhetünk izomerősítő, kardioedzéseket. A csoportos mozgás előnye, hogy a közösen végzett edzés folyamatos motivációt ad a folytatásra, ráadásul a hangulat sem utolsó ezeken az edzéseken. Sok esetben olyan funkcionális eszközökkel is változatosabbá teszik az edzést, mint a fitball-labda, a gumikötél, a kézi súlyzók vagy a kettlebell.

Azok, akik tehát többedmagukkal együtt szeretnék felvenni a harcot a pluszkilókkal szemben, vagy egyszerűen csak jobban akarják érezni magukat a bőrükben, próbálják ki a walkenergie, TRX, hot iron súlyzórudas edzés, a spinning, a fallabda vagy a gymstick adta lehetőségeket.

Nőies, mégis intenzív mozgásformák

A mozgás mindkét nem számára egyaránt fontos, de valljuk be, nőként sosem vagyunk teljesen elégedettek alakunkkal, és keményen meg is dolgozunk a változásért. Akár az intenzívebb, akár a belső békére összpontosító edzést választjuk, a közösségi élmény mellett nőiességünk is jobban kiteljesedik az olyan órákon, mint a beautyrobic, az intimfitnesz, a pilates, az aerobik vagy a zumba.

Ügyeljünk rá, hogy edzettségi állapotunknak megfelelő mozgásformát válasszunk
Fotós: Pixabay.com

Baba-mama torna, mert fontos a szülés utáni regenerá­lódás

A babavárás az egyik legörömtelibb időszak az életünkben, ám a kis csöppség érkezésével bizony szembesülni kell azzal, hogy testünk milyen hatalmas feladatot vitt véghez. A szülést követő első hat hétben a pihenésé a főszerep, ám utána egészségi állapotunknak megfelelően szépen lassan visszatérhetünk a mozgás öröméhez, amiben a babával is osztozhatunk. A szülés utáni regeneráló tornák palettája sok esetben bővül már a várandósság ideje, sőt tervezése alatti mozgásformákkal. A helyes hordozási technikák elsajátítása után bármikor edzhetünk a babával együtt, ami nekik is szórakoztató és ellazító program. Akár babavárás előtt, alatt vagy után érezzük a mozgás iránti vágyat, ismerkedjünk meg az olyan órákkal, mint az aktív mami hordozós fitness, a kangatraining, a LoveYourBelly hasfalregeneráló torna vagy az Aviva-torna. Mindig tartsuk szem előtt, hogy olyan edzést válasszunk, ami közel áll hozzánk, szívesen végezzük, máskülönben csak a kibúvókat keressük majd az edzések alól.

De ha végképp úgy érezzük, hogy nem tudjuk beilleszteni egyik órát sem az életünkbe, azzal is sokat tehetünk a testünkért, ha otthon öt percet szánunk reggel arra, hogy átmozgassuk magunkat, lift helyett lépcsőzünk, munkába pedig ha lehetséges, gyalog vagy kerékpárral megyünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában