téli eleség

2018.01.03. 10:00

Ne feledkezzünk meg tollas barátainkról

Ha tél, akkor madáretetés. Sokaknak természetes a madarakról való gondoskodás, de nem baj, ha egyre többen vagyunk. A profik tudják, a madáretetőknek is megvan a maguk divatja.

DH

madáretetõ

Jóllehet, madáretetőt bármiből készíthetünk, régi tálca, műanyagpalack, tejesdoboz vagy konzervdoboz is felhasználható, de lehet venni kész etetőt is, olvasható többek között a Nimfea Természetvédelmi Egyesület oldalán. Kérdés, mi kerüljön az etetőbe, hogy hasznára is legyünk tollas barátainknak.

Cinkegolyót vagy madárkalácsot készíthetünk, ha egyharmad arányban disznózsírt vagy mogyoróvajat összekeverünk kétharmadnyi magkeverékkel. Formába nyomjuk és ha pár órára hűtőbe tesszük, utána kirakhatjuk a madaraknak. A zsíros masszát közvetlenül a „kínálótálba”, mondjuk egy fél kókuszdióba vagy tökhéjba is tölthetjük, amit kiakaszthatunk egy fára.

Fotó: Shutterstock

Köles, napraforgó bármilyen mennyiségben adható. A kisebb szemű fekete napraforgómag a fő kedvenc, a csíkos héjú kicsit nagyobb, és nehezebb is megtörniük a madaraknak. A napraforgómag héja viszont mindenképpen le fog hullani a madáretető környékén, ezért ne tegyük az etetőt olyan helyre, ahol ez a szemetelés bosszúságot okoz.

A madaraknak télen zsírokra is szükségük van, ezért az eleség bőven tartalmazhat zsírt, faggyút, olajos magvakat, diót, földimogyorót vagy mogyoróvajat. Növényi olajat, margarint, és a konyhában már használt sütőzsírt azonban nem szabad adni!

A madarak szeretik a gyümölcsöket, az almát például feltűzhetjük hegyesebb ágra vagy kilógathatjuk cérnára fűzve, de így járhatunk el az aszalt gyümölcsökkel is.

A madáretető lehet a kertünk éke, sokféle szépen tervezett alkalmatosságot vásárolhatunk. A lényeg az, hogy a „terített asztalt” könnyen meg tudják közelíteni vendégeink, jó kapaszkodót nyújtson, szellős legyen és hamar elszállhassanak, ha úgy érzik, nincsenek biztonságban Fotó: Shutterstock

A kukoricát és a nagyobb magokat a kismadarak nem tudják megenni. Ezért inkább darálva, törve keverjük az eleségbe. Ugyanezért ne tegyünk az etetőbe borsót, sárgaborsót, babot, lencsét sem.

Rakhatunk ki főtt rizst, kenyérmorzsát, maradék müzlit vagy gabonapelyhet, de csak módjával, mivel átnedvesedve könnyen megromlanak. Egyes penészgombák légzőszervi betegséget okoznak a madaraknál, a szalmonellafertőzés pedig akár halálos is lehet számukra.

Fotó: Shutterstock

Amaránt, mák, szezámmag, tökmag, lenmag, madárborsó, sáfrányos szeklice, fénymag (vagy kanáriköles), kendermag, is keverhető az eleségbe.

Ha van a kertben gyümölcsfa, a gyümölcsök egy részét az ágakon hagyhatjuk, ültethetünk olyan fát, cserjét, aminek a termését a madarak szívesen fogyasztják (madárbirs, tűztövis, madárberkenye, galagonya, bodza stb). ahzs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában