Életstílus

2018.01.16. 13:00

Gátizom erősítése az intimfitnesz segítségével

Legyen szó bármilyen izomról, ahhoz hogy az erős legyen, edzésben kell tartani. Nincs ez másként a testünk intim zónájában elhelyezkedő gátizomnál sem.

Benedeczki-Varga Krisztina

Rendszeres gyakorlással a gátizom izomereje fokozatosan erősebbé válik, így a napi mozdulatok is könnyebbé válnak

Fotó: Kádár Mónika

A pontos és kontrollált gyakorlatoknak köszönhetően folyamatosan fejleszthetjük, majd pedig optimális szinten tarthatjuk a gátizmot, hogy az megfelelően ellássa feladatait. A hüvely gyengesége sok nőt érintő kérdés. A megfelelő gyakorlatsor és a rendszeres edzés együttesének köszönhetően a tünetek visszafordíthatóak – mondja Kádár Mónika intimfitnesz-oktató. A hüvely edzettsége nemcsak a jól működő párkapcsolat, hanem az egészségügyi tényező miatt sem elhanyagolható. A hüvelyfal fontos támasztó funkcióval rendelkezik, ugyanis elülső fala a húgyhólyagot, hátsó fala a végbelet, felső része pedig a méhet tartja. Ha nem kellőképpen edzett és erős a hüvely izomzata, akkor ezek a funkciók gyengülnek, és különféle panaszokat okozhatnak. Ilyen például tornázás vagy szexuális együttlét során a gyenge hüvelybe levegő áramlik, ami kellemetlen hangot adva távozik, vagy úszás és kádfürdőzés során víz jut a hüvelybe. A húgycső is kellemetlen tünetekkel jelzi a gyengeségét, ilyen például tüsszentésnél, köhögésnél, szökdelésnél, futásnál vagy jóízű nevetésnél tapasztalható akaratlan vizeletvesztés – mondja az oktató. A végbélzáró izom pedig széltartási vagy széklettartási nehézséggel hívja fel a figyelmet, ha veszít a szorítóerejéből. A gátizom első fokú gyengeségei közé sorolják az aranyér-betegséget is.

Az erős gátizom jól zár, így nem leszünk kitéve a kellemetlen tünetekkel járó fertőzéseknek, gyulladásoknak – mondja a szakértő.

A gátizom gyengülésének számos oka lehet, amelyeket többnyire az életmódunkból adódó napi rossz szokásaink indítanak el. Elsődleges okok közé tartozik a székrekedés, vizelet és széklet rendszeres tartogatása, nagy nyomással járó ürítés, a gyakori köhögésekkel járó betegségek pl. szénanátha, ülő munka, rossz, görnyedt ülő testtartás, emelés, cipekedés, kocogás, futás és szökdeléssel járó sportok, valamint az alkatilag gyenge kötőszövet is hozzájárul a gát izomzatának gyengüléséhez. Nagy megterhelést jelent még a gázizomnak a várandósság időszaka, a szülés és a hormonváltozások, mint például a változókor.

Az intimfitnesz segít abban, hogy a tudatosan, önmagunkra fókuszálva megismerjük testünk működését, a szorító és ellazító gyakorlatok, valamint a változatos testtartások átmozgatják a test alsó részét. Az egyes gyakorlatok intenzitását növelhetjük úgy, hogy a már magabiztosan végzett mozdulatokat megpróbáljuk tovább kitartani. A szorításokat is először gyengébben majd fokozatosan egyre erősebben próbáljuk elvégezni és megtartani.

Rendszeres gyakorlással a gátizom izomereje fokozatosan erősebbé válik, így a napi mozdulatok is könnyebbé válnak
Fotós: Kádár Mónika

A torna eredményességének kulcsa a rendszeres gyakorlás. Mindezek hatására erősödik a húgycső záróizmának, a hüvelynek és a végbél záróizmának a szorítóereje. Képesek leszünk uralni testünket és a vizelet- és székletürítés kontrollja a saját irányításunk alatt működik majd. Egy olyan új erőközponttal gazdagodik a testünk, amely javítja az állóképességet és stabilizál. A fokozottabb oxigénellátásnak köszönhetően a nőiség megélése is új szintre kerül, fokozódik a szexcsakra energiaáramlása, a női szervek oxigénellátása intenzívebbé válik, így energikusabbnak és magabiztosabbnak érezhetjük magunkat.

Törekedjünk arra, hogy a mozgásszegény életmódnak búcsút intsünk, és illesszük be a napi rutinba az erősítő gyakorlatokat. Rendszeres edzéssel néhány hét után tapasztalni fogjuk a változást. A gátizom izomerejének növekedése nemcsak a közérzetünkre, hanem önbizalmunkra is kedvezően hat majd. Ne söpörjük a szőnyeg alá a kellemetlenségeket, hiszen van olyan mozgásforma, amellyel visszafordíthatóak a tünetek életkorra való tekintet nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában