A szemünk védelmében

2017.11.29. 10:00

Tények az éleslátás nagy ellenfeléről, a makula degenerációról

Egy friss szemorvosi tudományos anyag a makula degeneráció gyakori előfordulásáról ír, tényeket közöl a betegséggel kapcsolatban, valamint a rizikófaktorok ismeretében a korai diagnózis felállításának szükségességét hangsúlyozza.

brm

Forrás: Pixabay

A makula a szem hátsó részén található terület, amely az éles látásért felel. Az idősebb embereknél nagyobb a makuladegeneráció előfordulásának valószínűsége.

A betegség évek alatt rombolja az éles látást, viszont hosszú a lappangási ideje. Statisztikai adatok szerint a nőknél, a világos bőrű és szemű egyéneknél magasabb számban fordul elő. Nem árt, ha tudjuk, hogy az éleslátás romlását számos kockázati tényező szintén negatívan befolyásolhatja. Ezek között van például a dohányzás, a túlsúly és a magas vérnyomás is.

Kutatások azt ugyancsak bizonyították, hogy az étrend fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében. Olyan ételek fogyasztása javasolt, amelyeknek magas az omega-3 zsírsav és cinktartalma és A-, C- és E-vitaminban is szintén gazdagok. A legfontosabb itt is, mint minden betegségnél a korai diagnosztizálás, amely segíthet megvédeni a látást.

A rendszeres szűrővizsgálat hatékony módszer, és mindenki érdekét szolgálja, érdemes tehát odafigyelni a szemünk világára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában