Csemegének

2017.11.25. 15:00

Vitamin és rost télire – Így készítsünk aszalt almát!

Az aszalás a gyümölcsök téli tartósításának egyik legősibb formája. Ezzel a módszerrel a gyümölcs megőrzi rost- és vitamintartalmát, és ízében is vetekszik a friss gyümölcsével.

Tersztyánszky Krisztina

sdfasdfasdfas Foto: sdf

Ugyanakkor hozzáadott kalóriákat, cukrot, tartósítószereket nem tartalmaz, így egészséges nasi egész tavaszig. Aszalási tanácsokért Horváthné Pados Teréz nyugdíjas pedagógushoz fordultunk, aki a család gyümölcstermésének téli tartósításában tökélyre tett szert. Férje, Jóska egy speciális kemencét készített erre a célra, de tanácsot kapunk arra nézve is, hogy milyen más módszerekkel érdemes, illetve egyáltalán hogyan nem érdemes belevágni a gyümölcs tartósításába. Az évszaknak megfelelően elsősorban az alma tartósításáról beszélünk, de hasonló az eljárás körte esetén is.

Horváthné Pados Teréz idén nyugdíjba vonult, így több ideje marad a ház körüli teendőkre

Milyen legyen?

Az első kérdés, hogy milyen almát válasszunk? Horváthék tapasztalata szerint aszalásra az édes fajták – gála, golden – a legalkalmasabbak, ezeknek ugyanis jobb lesz az íze, és mivel kevesebb a víztartalmuk, az könnyebben el is távozik. Mivel az alma utóérő, nem szükséges közvetlenül a szüret után feldolgozni. Nyugodtan várhatunk még vele néhány hetet, ez alatt már veszít nedvesságtartalmából, és annál hamarabb végzünk az aszalással. Tecáék október végén, november elején szoktak erre a műveletre sort keríteni, amikor a kerti munkák elfogytak.

Az aszaláshoz semmilyen adalékanyag nem szükséges, azzal azonban számolni kell, hogy a gyümölcs hámozáskor megbarnul, ezért aki ezt nem szeretné, enyhe borkénes vízben megmoshatja az almát. Az aszalás leginkább munkaigényes része a tisztítás: az almának a héját és a magházát is el kell távolítani. A héjával együtt aszalt gyümölcs kellemetlen, „agresszív” a fogyasztásnál. Létezik erre egy célszerszám, amely azonban csak akkor gyorsítja meg a munkánkat, ha nagyon egyenletes méretű és formájú gyümölcsökkel dolgozunk. Az almát tetszés szerint vághatjuk cikkekre vagy korongokra, a lényeg az, hogy vékony, egyenletes szeleteket készítsünk elő. A héjat, magházat takarmányozási célra használhatjuk.

Az almacsumázót csak egyenletes méretű gyümölcsök előkészítéséhez érdemes használni Fotók: Tersztyánszky Krisztina

 Meleg és szellőzés

Az aszalási folyamat lényege a meleg, körülbelül hatvan Celsius-fokos levegő és a folyamatos légáramlás. Ha bármelyik hiányzik, nem lesz jó a végeredmény. Ezért például a gáztűzhely sütőjében vagy a kandalló besüllyesztett részében nem aszalhatunk, ott megsül az alma. Régen, amikor a kemencébe tették aszalni a gyümölcsöt, akkor a kémény huzatja biztosította a légáramlást. A jó szellőzés érdekében az előkészített gyümölcsöt perforált tálcára, farácsra kell helyezni. Kisebb mennyiséget akár a radiátorra téve is megaszalhatunk, és hasonló elven működnek a többszintes, elektromos aszalók is. Horváth József erre a célra egy speciális aszalókemencét épített a ház melléképületében, alul tűztérrel, felül méretre szabott rácsos fatálcákkal. Azok hagyományos elnevezése a virács, és egykor vesszőből fonták. A légáramlást egy beépített elektromos ventilátor biztosítja. Napi kétszeri felfűtéssel a kemencében két nap alatt aszalódik meg a tálcákra rakott gyümölcs.

Az almaszeleteket rácsos tálcán helyezzük be az aszalókemencébe, hogy átjárja a meleg levegő

Légszáraz

Amikor az aszalt alma kellemes száraz, puha tapintású, végeztünk az aszalással. Hivatalosan 14-15 százalékos nedvességtartalommal a gyümölcs már légszáraz, eltartható. Ha véletlenül ennél szárazabbra aszaltunk, szabad levegőn rövid időn belül visszanyeri nedvességtartalmát. A legjobb tárolási mód a tüllháló, így azonban tavasszal számítanunk kell a molyok támadására. Tecának a lezárt dunsztosüveg vált be, a hosszabb időre tárolt mennyiséget pedig műanyag zacskóban a mélyhűtőbe rakja. Ha szükség van rá, kivétel után tíz percen belül fogyasztható.

Az aszalt alma kiváló, egészséges nasi a téli hónapokban, borkorcsolyának is remek. Müzlibe keverve, joghurtban, tejben felduzzad, hasonló állagú lesz, mint a friss gyümölcs. Kockára vágva muffinhoz is remek adalék. Magas rosttartalma miatt hamar eltelít, a jóllakottság érzetét kelti. Cukorbetegek és fogyókúrázók azonban vigyázzanak vele, mert cukortartalma a térfogat csökkenése mellett koncentrálódik! Az aszalt gyümölcsöt édességek, sütemények alapanyagaként is felhasználhatjuk, íme egy recept Teca gyűjteményéből:

Aszaltalmás-fahéjas szelet

Hozzávalók: 30 deka liszt, egy teáskanál szódabikarbóna, 25 deka kristálycukor, 4 tojás, 2 deci olaj, 40 deka aszalt alma, egy mokkáskanál őrölt fahéj, egy teáskanál kakaó.

A lisztbe belekeverjük a szódabikarbónát, az aszalt almát kis darabokra kockázzuk. Természetesen a tésztához teljes kiőrlésű lisztet is használhatunk. A négy tojás fehérjét habbá verjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot, majd egyenként a tojások sárgáját, és ezekkel is tovább verjük. Hozzáadjuk a két deci olajat, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet, a fahéjat és a kakaót. A masszát kizsírozott, lisztezett tepsiben egyenletesen eloszlatjuk.

A sütőt csak pár perccel a sütemény berakása előtt gyújtjuk be. 160 fokon fél óráig sütjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában