Szép otthon

2017.09.28. 11:00

Amikor anyag, kreativitás és nagy adag szeretet találkozik

A textil az egyik legsokoldalúbban felhasználható anyag, amellyel a lakásból meleg és szerethető otthont alakíthatunk ki.

Benedeczki-Varga Krisztina

Pilli Milly Fotó: Zsedrovits Enikõ

A biztonságot és melegséget a természetes anyagok, felületek csempészik be az otthon falai közé. Nincs jobb érzés, amikor egy kellemes tapintású anyaggal találkozik a bőr, amely puha és esztétikus is egyben. Ezt a melegséget nemcsak a lakáskiegészítőkben, hanem a gyerekjátékokban is megtalálhatjuk, ha textilből készült figurákat választunk.

A textillel dolgozni igazi művészet, amelyből Lehoczkyné Tesinszki Rita nemcsak takarókat, faliképeket, hanem a gyerekek arcára mosolyt csaló babákat és játékfigurákat készít. A tanárként dolgozó Rita közel két évtizede szeretett bele a textilek világába, amelyet a patchwork és a bőr megmunkálásának elsajátítása tett izgalmassá. A színek változatossága, az anyagok sokoldalúsága és finom tapintása már hamar a kézműves dolgok irányába vonzott – meséli Rita, akiről árad a szeretet, ami munkáiban is visszaköszön.

Hogyan készült és milyen volt az első baba, amit készített?

- Az óvónőképző elvégzéséhez mindenkinek el kellett készítenie saját Waldorf babáját, ahhoz, hogy sikeres vizsgát tehessen. Ezeknek a babáknak az a fő jellemzője, hogy minél egyszerűbb és letisztult legyen annak érdekében, hogy a gyerekek képzelőerejét hívja életre. Ez volt az első alkalom, hogy teljes babát készítettem. A mai tudással visszatekintve több hiányosságot is látok, ám akkor a legszebb babának láttam.

A textil angyalkákból és kisebb figurákból a kicsik kíváncsiságát ébren tartó dekoratív forgót is készíthetünk akár a kiságy fölé, akár a szoba egy pontján felfüggesztve

Mi az, ami a mostani stílusát jellemzi és mi inspirálja?

- Mostanság rengeteg új formával, stílussal próbálkozom, ezekben hangsúlyos szerepet kapnak a pöttyös minták, romantikus stílusjegyek, apró virágminták, filc sapkák és a kötött kiegészítők. Szeretem az arcokat megfesteni, amelyek nyugalmat, harmóniát árasztanak. Nincs annál nagyobb öröm számomra, amikor áhítatot és tiszta, szívből jövő szeretetet látok a gyerekek arcán, amikor megkapják saját egyedi babájukat. A kézzel készített babák mindegyikének egyedi története van, és bár a karakterek hasonlóak, mégsincs két egyforma. Folyamatosan új anyagokkal, arcokkal kísérletezem, ezekhez a környezetemből, érzésekből és hangulatokból merítve születnek az új ötletek legtöbbször éjszaka. Az alkotás maga az, amiben kiteljesedhetek.

Mire figyeljünk, amikor játékbabát választunk?

- A textil baba elkészítésének alapja a varrás, ám nem mindegy, hogy melyik életkorban milyen babát választunk. Mivel amellett, hogy az ágyon vagy kiságyban elhelyezve mutatós dísze a térnek, a gyerekek elsősorban játszani fognak vele, így a biztonság az elsődleges szempont. A 3 évnél fiatalabb gyerekek számára azok javasoltak, amelyek teste egybe van varrva, így a rágcsálásnak, húzogatásnak is ellenáll, nincs rajta lenyelhető vagy olyan kiegészítő, ami megszúrhatja. A nagyobbaknak már bátran választhatunk olyat, amelyek testrészei külön vannak felvarrva, hiszen ők már tudatosabban játszanak velük.

A puha tapintású textil játékok barátságos hangulatúvá varázsolják az apróságok ágyát, és kedves arcukkal mosolyt csalnak mindenki szívébe Fotók: Zsedrovits Enikő

Milyen pluszt ad, ha textilbabával nő fel egy kislány?

- A pamut textil babák vagy állatok a műanyag rideg és hideg hatása helyett a melegség és a biztonság élményével ismertetik meg a kicsiket. A textil játékokat jóleső érzés megfogni, mert átveszi testünk melegét, babusgathatjuk őket, megtanít óvni és felelősséggel fordulni a világ felé, miközben a fantázia és a lélek is gazdagabbá válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában