Ikonok

2023.10.06. 20:00

Marco Rossi portréjával bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás

A labdarúgóedző úgy fogalmazott, nem remélte, hogy az Aranycsapat tagjaival együtt mutatják be portréját. Úgy érzi, ez az elismerés túl sok, talán meg sem érdemli még.

MW

Ördögh László festőművész Veni Vidi Vi(n)ci című portréja a mesterséges intelligencia bevonásával készült

Forrás: Délmagyar

Fotó: Török János

A magyar állampolgárságot kapott labdarúgó szövetségi kapitány Marco Rossi portréjával bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás a szegedi Fekete házban, Ördögh László festőművész alkotását pénteken helyezték el a tárlaton.

Marco Rossi portréjával bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás a szegedi Fekete házban
Fotó: Török János / Forrás: delmagyar.hu

A labdarúgóedző sípját ajánlotta föl a kép elkészítéséhez. Ördögh László festőművész Veni Vidi Vi(n)ci című portréja a mesterséges intelligencia bevonásával készült (Leonardo da Vinci az Anghiari csata című képének inspirációja nyomán).

A szövetségi kapitány portréjának "falszomszédai" a december végéig látogatható tárlaton az Aranycsapat tagjainak relikviái; Puskás ballábas cipője, Grosics és Zakariás meze, Czibor ereklyéi és a 6-3 sípja.

Marco Rossi úgy fogalmazott, nem remélte, hogy az Aranycsapat tagjaival együtt mutatják be portréját. A legendás csapat tagjai - különösen Puskás Ferenc - idolok, példaképek voltak, és azok mai napig is. Úgy érzi, ez az elismerés túl sok, talán meg sem érdemli még.

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, a Kárpáti Tamás gyűjteményét bemutató Hetedhét Hungarikon című tárlatot nagyon szeretik a szegediek, májusi megnyitása óta több mint hétezren látták.

A kiállításon bemutatott alkotások alapja egy-egy használati tárgy, melyet az tesz különlegessé, hogy egy híres emberhez köthető. Ezekből kortárs művészek készítettek képzőművészeti alkotásokat, így váltak "hungarikonná" - közölte a muzeológus.

A Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén látható többek között gróf Széchenyi üvegtálkája, Rubik Ernő kockája, Cziffra György kottáskönyve, Cseh Tamás magnója, Ruttkai és Latinovits cserépangyalkája, Garas Dezső Minarik-kalapja, Tandori Dezső sapkája, Örkény István zsebórája, Amerigo Tot mintázófája, Barcsay Jenő ecsetje, Taróczy Balázs teniszütője, Papp Laci bokszkesztyűi, illetve az azokból készült szobrok, installációk.

A portréavatást megelőző este Marco Rossi életrajzírójával, Gáll Andrással beszélgetett a Napfény Műteremház "hungarikonokat" bemutató sorozatán. A pénteki avatást követően pedig a Grosics Akadémiát alapító Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök meghívásának eleget téve ismerkedett meg a Szent Gellért Fórum létesítményeivel.

A Móra-múzeum összegzése szerint Marco Rossi személyében - Bicskei Bertalan 2001-es szegedi közönségtalálkozóját követően - csaknem negyedszázad után látogatott Szegedre hivatalban lévő labdarúgó szövetségi kapitány.

Az egyik legemlékezetesebb szövetségi kapitányi látogatás akkor történt Szegeden, amikor a legendás Aranycsapattal érkezett a dél-alföldi városba Sebes Gusztáv 1955-ben. Járt a csongrádi megyeszékhelyen az elmúlt évtizedek tekintélyes szövetségi kapitányai közül Baróti Lajos, Illovszky Rudolf, Mészöly Kálmán és Mezey György is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában