Torna-vb

2023.10.03. 06:39

Két magyar olimpiai kvóta a nőknél, 15. a válogatott

Czifra Bettina Lili az egyéni összetettbeli eredménye alapján olimpiai kvótát szerzett az antwerpeni torna-világbajnokságon. A női válogatott a 15. helyen végzett a hétfőn késő este zárult selejtezőben, ezzel további egy párizsi indulási jogot kapott az ország, és a magyar szövetség később dönt arról, hogy ez kinek jár.

MW

Az egyéni összetett győztes Czifra Bettina Lili, a DKSE versenyzője a női tornászok csapatbajnokságának második fordulóján és egyéni összetett országos bajnokságán a fővárosi Központi Tornacsarnokban 2023. szeptember 16-án

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

A Székely Zója, Mayer Gréta, Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett összeállítású női válogatott hétfőn kora este mutatta be gyakorlatait, és ezt követően a még éppen olimpiát érő 12. helyen állt, ám hátra volt az esélyesebb kínai, japán és francia együttes is. A papírforma szerint ez a három csapat megelőzte a magyarokat, akik így végül a tizenötödikek lettek. Ez alapján egy olimpiai kvóta jutott a magyar szövetségnek, amely később dönt arról, hogy ezt az indulási jogot ki nyeri el.   

A selejtezőben az 51,365 pontos Czifra a 33., az 51,265 pontos Székely a 34., míg a 49,932 pontos Mayer az 51. helyen végzett. A kiírás értelmében a csapatkvótával nem rendelkezőket számolva a legjobb 14 között lévő versenyzők - országonként legfeljebb egy tornász - névre szóló párizsi kvótához jutottak, és ez a magyarok közül Czifrának jár, mert ő érte el a legmagasabb pontszámot hármójuk közül. A nem csapatkvótások közül csak öten előzték meg.   

Szerdöntőbe senkinek nem sikerült bekerülnie. Az egyéni összetett pénteki fináléjára Czifra a harmadik, Székely a negyedik számú tartalék, míg Bácskay az ugrás szombati döntőjére második számú tartalék.   

Amennyiben Bácskay mégis döntős lenne, és ott nem érvénytelen a gyakorlata, akkor elvileg ő is utazhatna Párizsba, mert minden finalista riválisa már szerzett indulási jogot, és szerenként a legjobb még nem kvótás tornász is szerepelhet az olimpián.   

A női válogatott nem a legjobb előjelekkel készült a vb-re, ugyanis a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia az elutazás előtt keresztszalag-szakadást szenvedett, és már átesett a térdműtéten. Ezzel együtt volt remény, hogy 1996 után ismét ott lehessen az olimpián a csapat.   

A szerdai női csapatdöntőbe a legjobb nyolc került. A pénteki egyéni összetett fináléba 24-en, a hétvégi szerenkénti döntőkbe pedig nyolcan-nyolcan jutottak be azzal a megkötéssel, hogy egy országból legfeljebb ketten szerepelhetnek.   

Amint Altorjai Sándor delegációvezető, a magyar szövetség főtitkára az MTI-nek elmondta: amit ettől a csapattól várni lehetett Kovács Zsófia nélkül, azt megtette.   

"Csodák nincsenek. A mostani csapat azt teljesítette, amire képes. Ami nem megy edzésen, azt itt élesben sem lehet elvárni senkitől. Nagyon örülünk, hogy a nők két olimpiai kvótát szereztek, és ha szerencsénk van az ugrás döntőjénél, akkor hármat" - jegyezte meg Altorjai.   

A Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Balázs Krisztián, Molnár Botond, Kiss Balázs összeállítású férfi válogatott - amely szintén reménykedett a csapat olimpiai kvótában - nyújtón sokat rontott, végül csak a huszadik helyen végzett. A párizsi induláshoz a legjobb 12-ben kellett volna zárnia, ugyanakkor Mészáros ötkarikás kvótát szerzett, és bejutott a csütörtöki egyéni összetett döntőbe.

Párizs 2024 - Eddig ők szereztek kvótát

Jelenleg 57 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik Magyarország a jövő évi párizsi olimpiára.

A párizsi kvótával rendelkező magyar sportolók és csapatok:   

ATLÉTIKA (3)
   szinttel rendelkezők:
   férfiak:
Molnár Attila (400 m), Halász Bence (kalapácsvetés)
   nők:
Kozák Luca (100 m gát)   

BIRKÓZÁS (2)
kötöttfogású 87 kg (Losonczi Dávid)
szabadfogású 65 kg (Muszukajev Iszmail)
   

KAJAK-KENU (15)
hat férfi kajakos
négy női kajakos
három férfi kenus
két női kenus     

ÖKÖLVÍVÁS (2)
   férfiak:
Kovács Richárd (63,5 kg)
   nők:
Hámori Luca (66 kg)   

ÖTTUSA (2)
   nők:
Gulyás Michelle
   férfiak:
Bőhm Csaba   

RITMIKUS GIMNASZTIKA (1)
Pigniczki Fanni (egyéni összetett)   

SPORTLÖVÉSZET (2)
   férfiak:
Pekler Zalán (kisöbű szabadpuska összetett)    
   nők:
Fábián Sára Ráhel (légpisztoly)   

TORNA (3)
   férfiak:
Mészáros Krisztofer (egyéni összetett)
   nők:
Czifra Bettina Lili (egyéni összetett)
plusz egy kvóta (egyéni összetett)   
   

ÚSZÁS (12)
   olimpiai kvalifikációs idővel, azaz A-szinttel rendelkezők:
   férfiak:
Betlehem Dávid (1500 m, 800 gyors), Kós Hubert (200 m hát), Rasovszky Kristóf (400 m, 800 m, 1500 m gyors), Szabó Szebasztián (50 m gyors), Kovács Benedek (100 m, 200 m hát), Milák Kristóf (100 m, 200 m pillangó), Márton Richárd (200 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát), Németh Nándor (100 m gyors)
   nők:
Késely Ajna (400 m, 800 m gyors), Szabó-Feltóthy Eszter (200 m hát), Pádár Nikolett (200 m gyors)

   nyíltvízi úszás:
   férfiak:
Rasovszky Kristóf (10 km)   

VITORLÁZÁS (2)
Érdi Mária (ILCA 6)
Vadnai Jonatán (ILCA 7)   

VÍZILABDA (12+1)
férfi csapat

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában