Interjú

2023.09.15. 16:46

Szöllősi György szerint a vízumügy egy politikai üzenet a kormány felé

A demokrata párti amerikai adminisztráció fenntartja a jogot, hogy eldöntsék ki a magyar diplomata, és ki nem az – mondja a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány nagykövete, aki szerint ez egy veszélyes precedens, ami alapján újra felülbírálhatják a külügyminiszter, a köztársasági elnök, a kinevezett magyar diplomaták döntéseit – mondta a Nemzeti Sport főszerkesztője a Mandinernek.

MW

Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Mandiner mellett mi is beszámoltunk róla, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megtagadta Szöllősi Györgytől, a Puskás-ügyek és a magyar futballhagyomány hivatalos nagykövetétől a külügyminisztérium által igényelt diplomatavízumot. 

Az üggyel kapcsolatban a Mandiner megkereste az érintettet, aki a Magyar Sportújságírók Szövetségének az elnöke is. 

Meglehetősen cinikus és lekezelő az amerikai nagykövetség válasza, amellyel megindokolták, hogy miért nem kaptam meg a Külügyminisztérium által igényelt diplomatavízumot

 – mondta a Mandinernek Szöllősi György. A Nemzeti Sport főszerkesztője úgy fogalmazott: 

a nagykövetség válasza azt sugallja, hogy itt valami ügyeskedés történt, valaki diplomatának próbálta kiadni magát, és nem hivatalos ügyben diplomatavízumot próbált magának igényelni.

Szöllősi szerint mivel maga a külügyi tárca igényelte a vízumot, és delegálta volna egy amerikai rendezvényre, teljesen egyértelmű volt, hogy a minisztériumot képviseli. 

Szerinte az amerikaiak részéről udvariatlanság, hogy ügyeskedéssel gyanúsítják a magyarokat, és nem gondolja, hogy a magyar turistáktól, hivatalnokoktól, diplomatáktól kellene félteni az Egyesült Államok mindennapjait, hiszen sokkal nagyobb számban és kevésbé ellenőrzött módon is érkeznek a hírek szerint az USA területére a kontinensen belülről bevándorlók. 

Úgy látja, egyébként sem biztos, hogy jó üzenete van annak, ha az Egyesült Államok jelenlegi demokrata adminisztrációjának a budapesti képviselői döntik el, hogy kinek jár, és kinek nem jár magyar diplomata útlevél. 

Az én esetem ebből a szempontból még inkább egyértelmű, hiszen nem egyszerűen egy diplomata útlevél mellé igényelt számomra diplomata vízumot a külügyminisztérium, hanem nagyköveti státuszban kérte a beutazásom engedélyezését, a külügy hivatalos delegáltjaként. Diplomata útlevele ugyanis nem kizárólag szigorúan véve diplomataként dolgozó kollégáknak lehet

 – jegyezte meg.

A teljes interjút a Mandiner oldalán olvashatják el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában