Vívó-vb

2023.07.28. 19:16

A dél-koreaiak legyőzésével világbajnok a férfi kardcsapat (videó)

Az előző négy vb-n győztes dél-koreaiak elleni diadallal aranyérmet nyert a magyar férfi kardcsapat a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság pénteki napján.

MW

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás (j-b) összeállítású férfi kardcsapat, miután legyőzte a sorozatban négyszer világbajnok dél-koreaiakat a milánói vívó-világbajnokságon 2023. július 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású együttes csütörtökön 45-11-re verte a mexikóiakat és 45-41-re a törököket, majd pénteken a negyeddöntőben 45-25-re nyert a japánok, a négy között pedig 45-36-ra az idén Európa-bajnok franciák ellen. 

Az aranyéremért a sorozatban négyszer győztes dél-koreaiakkal kellett megküzdeni, akiktől az előző két vb döntőjében kikaptak a magyarok. Ezúttal viszont nagyon koncentrált vívással 45-42-re nyertek. 

Szatmári az első asszóban 5-4-re kikapott Oh Szang Uktól, majd Szilágyi fordított Gu Bon Gillel szemben. Menet közben, 5-7-es állásnál látványosan megvágta ellenfelét, de nem jelzett a gép, emiatt  Gunak lamét kellett cserélni. Ezután Gémesi eggyel nyert Kim Dzsung Ho ellen - akinek a bal lábszárát később többször jegelték -, majd Szatmári kettővel verte Gu-t, így 20-16 volt az állás. 

A következő asszó Gémesinek nem sikerült, a 0-6-os eredmény azonban nem törte meg a magyarokat, sőt az se, hogy Szilágyi következő asszójában eggyel még nőtt is a különbség. Az utolsó három párharcot a magyarok nyerték, előbb Gémesi, majd Szatmári vívott szenzációsan - utóbbi három bekapott találat után fordított -, végül pedig Szilágyi Ohhal szemben zárta le a mérkőzést. 

A dél-koreaiaktól az elmúlt években elszenvedett vereségek után megérdemelt volt a győzelem, és hatalmas az öröm a páston és a lelátón is. 

Szatmári plusz négyes, Szilágyi plusz hármas, Gémesi mínusz négyes találati mutatóval fejezte be a döntőt. 

A magyar kardcsapat sorozatban a hatodik vb-t zárta éremmel. 

Az előző ötön négyszer második, egyszer harmadik lett: 2016-ban az oroszoktól, 2017-ben (22-45), 2019-ben (44-45) és 2022-ben (37-45) a dél-koreaiaktól kapott ki a döntőben, 2018-ban pedig bronzérmet szerzett. 

Legutóbb 2007-ben, Szentpéterváron lett világbajnok a magyar férfi kardválogatott: abban az együttesben is bent volt már Szilágyi és Decsi. 

A férfi kardozók a magyar küldöttség harmadik érmét nyerték Milánóban: előzőleg harmadikként végzett egyéniben Szilágyi Áron, illetve győzött a párbajtőröző Koch Máté. 

A diadallal a magyarok nagyon nagy lépést tettek a párizsi olimpiai részvétel felé, mert eleve kijutó helyen álltak, ráadásul a vb az áprilistól áprilisig tartó egyéves olimpiai kvalifikációs időszak legfontosabb versenye éppen a világbajnokság, az itt elért eredmény, illetve az azért járó pontszám - egy világkupához képest csapatban kétszeres szorzóval - mindenképpen benne lesz majd az összesítésben. 

Eredmények (34 csapat): 

csütörtökön: 

a 32 között: 

Magyarország-Mexikó 45-11 

a 16 között: 

Magyarország-Törökország 45-41 

pénteken: 

negyedöntő: 

Koreai Köztársaság-Kína 45-40
Egyesült Államok-Németország 45-38
Franciaország-Olaszország 45-43
Magyarország-Japán 45-25 

elődöntő:
Koreai Köztársaság-Egyesült Államok 45-27
Magyarország-Franciaország 45-36 

a 3. helyért:
Egyesült Államok-Franciaország 45-44 

döntő:
Magyarország-Koreai Köztársaság 45-42 

A végeredmény: 1. Magyarország (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás), 2. Koreai Köztársaság (Oh Szang Uk, Gu Bon Gil, Kim Dzsun Ho, Ha Han Szol), 3. Egyesült Államok (Mitchell Saron, Eli Dershwitz, Colin Heathcock, Andrew Doddo)

A győzelemhez Orbán Viktor miniszterelnök és Novák Katalin köztársasági elnök is gratulált közösségi oldalán:

Szilágyi Áron: tizenhat éve várunk erre a csapataranyra

Tizenhat éve várunk erre a csapataranyra – mondta a milánói vívó-világbajnokságon aratott pénteki győzelem után Szilágyi Áron, aki 17 évesen tagja volt a 2007-ben világbajnok kardválogatottnak is.

„Én minden egyes világbajnokságon azt éreztem, hogy meg tudjuk csinálni. Volt, hogy kicsi hiányzott, egy tus, volt, hogy messze voltunk a döntőtől is, hogy megvertek minket a döntőben, hogy bronzérmesek lettünk. Az utóbbi hat évben rendre a legjobbak között végeztünk, és én biztos voltam benne, hogy előbb-utóbb ki kell jönnie a lépésnek, lesz majd olyan nap, amikor Szatyi is, Csanád is meg én is jól vívunk, és ez elég lesz. Örülök, hogy ki tudtuk várni, hogy ez összejöjjön” – nyilatkozott az MTI-nek a háromszoros olimpiai bajnok.

Csütörtökön, amikor a törökök elleni nyolcaddöntőt csak nagy küzdelemben tudták megnyerni, azt mondta, a kétnapos lebonyolításban az a lényeg, hogy az első napot „túléljék”.

„Tegnap este a vacsora után keretedzőnk, Decsi András kihívott minket és elmondta, hogy az a teljesítmény, amit a törökök ellen nyújtottunk biztosan nem lesz elég már a japánok ellen sem. Azt mondta, határozottnak kell lennünk, meg kell mernünk csinálni az akciókat, dominálni kell, és hogy higgyük el, mi jobb csapat vagyunk mindenkinél, ezt pedig érvényesíteni fogjuk a mai folyamán. És mi ezt elhittük” – folytatta.

Az ezt megelőzően sorozatban négyszer vb-győztes dél-koreaiak elleni döntőre rátérve elárulta: azt kérte a társaitól, ne azzal foglalkozzanak, hány döntőt vívtak a riválissal, és hogy azok hogyan alakultak, hanem hogy vívjanak ugyanúgy, mint a japánok elleni negyeddöntőben, melyet délelőtt húsz tus különbséggel nyertek meg.

„Mert ezek a dél-koreai srácok lehet, hogy gyorsabbak, kicsit taktikusabbak és technikailag is képzettek, de ha mi úgy vívunk, hogy érvényesítjük az akaratunkat, mi "hívjuk meg" az ellenfeleket a mi parádjainkra, a mi ritmusunkban, a saját készletünket használva vívunk, nem pedig rájuk reagálunk és belemegyünk az ő játékaikba, akkor képesek vagyunk megverni őket.”

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában