Tündérkert

2023.10.02. 09:30

Kiderült, mikor kerül képernyőre az idei év egyik legjobban várt magyar sorozata (videó)

Rengeteg szerelmet, szenvedélyt, csatát, hatalmi harcot, árulást és hűséget ígér egy viharvert történelmi időszakban a Tündérkert; a Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első kötete alapján készült 8 részes filmsorozat október 13-án, pénteken 21 órakor dupla epizóddal debütál a Dunán – hangzott el az M1 aktuális csatornán, írja az MTI.

MW

Október 13-án debütál a Tündérkert című történelmi sorozat a Dunán

Forrás: Facebook/Megafilm oldala

A fordulatos történelmi filmsorozat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Megafilm Service és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciójában készült.

Helmeczy Dorottya producer a forgatókönyvről elmondta: először arról hoztak döntést, hogy a regény cselekményszálaiból melyeket használják fel, hogy a történet követhető, „az egész képlet" érthető legyen. Ilyenkor össze kell vonni szereplőket, cselekményeket, megkeresni a történet súlypontjait, ez többéves fejlesztési folyamat – tette hozzá.

Elmondta: előkészülettel és utómunkával együtt két évig tartott a sorozat létrehozása, a forgatás 95 napos volt.

Arról beszélt, hogy a XVII. századi Erdélyben játszódó, hatalmi harcokról szóló filmben sok pressziónak kitett, erőteljes karakter jelenik meg, akik ellentmondásos döntéseket hoznak, ettől válik izgalmassá a történet.

Közölte: a sorozat fő szála azt mutatja be, hogy amikor Báthory Gábor 20 évesen hatalomra kerül, hogyan kormányoz egy fejedelemséget, milyen döntéseket hoz, hogy megtartsa a hatalmát és Erdélyt megerősítse. Egy másik szál Bethlen Gábor története, aki higgadt politikus, és kettőjük dinamikája működteti a sorozatot – tette hozzá.

A producer a jelmezekről elmondta: sokat adtak a szépségre. Éppen azért, mert a sorozatban kíméletlen dolgok történnek, túlzóan szép csomagolást adtak neki. A látvány nem mindig korhű, sokszor dramaturgiai célt szolgál egy-egy helyszín vagy ruha. Példaként említette, hogy Báthoryéknak a sárkány volt az emblémája, a Bethlen-családnak a hattyú, ezek a szimbólumok mindenütt megjelennek a sorozatban. „Sok ilyen szimbóluma van a sorozatnak, amitől belecsöppenünk egy brutális mesevilágba” – tette hozzá.

A színészek kiválasztása hosszú hónapokat vett igénybe. A sorozatban 72 színész vesz részt, zseniálisan játszanak – tette hozzá, kiemelve, hogy a Báthory Gábort alakító Katona Péter Dániel tévedhetetlen, annyira hiteles, úgy viszi a hátán a sorozatot, ahogy nagy világsikereknél látható. Az ő castingja volt a legnagyobb tét – emelte ki a producer.

Az első dupla epizód után a sorozat további részei péntek esténként láthatók.

Helmeczy Dorottya szólt arról, hogy a trilógia másik két kötete – A nagy fejedelem és A nap árnyéka – megfilmesítését is tervezik. Arról beszélt, hogy amíg ez a szenvedélyek nyolc epizódja, és az látható, hogy a döntések milyen következményekkel járnak, utána következik Bethlen időszaka, ami arról szól már, hogy egy pici ország, nehéz helyzetben hogyan marad talpon, olyan politikai meccsekkel, amelyeket szinte lehetetlennek érzünk. Nem működik Báthory Gábor története Bethlen Gábor története nélkül - mondta, hangsúlyozva: mindenképpen folytatni szeretnék a sorozatot.

Az október 13-án debütáló első két részt követően másnap, október 14-én 16 óra 30 perckor a sorozat kulisszatitkaiba is betekintést nyerhet a közönség a Hogy készült a Tündérkert? című werkfilmből.

Kiderül például, hogy milyen instrukciókat adott a rendező, hogyan oldották meg a kaszkadőrök a legveszélyesebb feladatokat, hogyan készültek az élethű maszkok és véres sebhelyek, és mit csináltak a színészek két felvétel között a forgatás alatt.

A Báthory Gábor szerepét alakító Katona Péter Dániel mellett Bethlen Gábort Bokor Barna játssza. A Tündérkert női karaktereit többek között Szamosi Zsófia, Szőke Abigél, Dobos Evelin, Gáspár Kata, Balsai Móni, Parti Nóra és Éder Enikő alakítják, mellettük a főbb szerepekben Kálloy Molnár Péter, Rajkai Zoltán, Pataki Ferenc, Lukács Dániel, Pál D. Attila, Dimény Levente, Henn János és Németh B. Kristóf is látható.

A Tündérkert producere Helmeczy Dorottya mellett Kálomista Gábor. A sorozatot Madarász Isti rendezte, a vezető író Bereményi Géza és Tasnádi István. A forgatókönyvek végleges verziójának írója Horváth András Dezső, az operatőr Garai Gábor, a vágó Rumbold László, a látványtervező Pintér Réka, a jelmeztervező Zelenka Nóra, a zeneszerző ifj. Balogh Ferenc, a gyártásvezető Endrődy Balázs, míg történész szakértőként Oborni Teréz vett részt a munkában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában