„...Rajzoltunk egy költeményt...”

2023.10.03. 09:32

Kiállítással tiszteleg Az ember tragédiája előtt a Nemzeti Színház (fotók)

Kiállítással emlékezik Az ember tragédiája ősbemutatójának 140. évfordulójára a Nemzeti Színház, ahol „...Rajzoltunk egy költeményt...” címmel hat kortárs képzőművész mutatja be a Madách Imre színműve által ihletett munkáit – írja az MTI.

MW

Entz Géza, az Országút című folyóirat felelős kiadója (j3), valamint Szurcsik József (j2) és Baksai József képzőművészek (j) a „...Rajzoltunk egy költeményt...” című kiállítás megnyitóján a Nemzeti Színházban 2023. október 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Baksai József, Csurka Eszter, Milorad Krstic, Mayer Éva, Orosz István és Szurcsik József az Országút folyóirat kezdeményezésére Az ember tragédiájának 15 színét keltette életre – mondta el a tárlat hétfő esti megnyitóján a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára.

Szentmártoni János emlékeztetett arra, hogy idén a Himnusz és Petőfi Sándor mellett a magyarság Madách Imre születésének is a 200. évfordulóját ünnepli, az Országgyűlés ezért 2023-at Madách-emlékévvé is nyilvánította.

Mint hozzátette, a több mint negyven nyelvre lefordított drámai költeményt ünneplő rendezvények közül a legnagyszabásúbb vállalkozás a Nemzeti Színház Madách Projekt 2023 című előadása volt, amelyet a Színházi Olimpia keretében mutattak be Vidnyánszky Attila rendezésében a Hajógyári-szigeten. A hétórás produkció során négy kontinens tizenegy országának színművész szakos hallgatói vitték színre Az ember tragédiáját.

RÁTÓTI Zoltán
Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója beszédet mond a „...Rajzoltunk egy költeményt...” című kiállítás megnyitóján a Nemzeti Színházban 2023. október 2-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Október elsején vette kezdetét a 10. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM), amely úgyszintén bekapcsolta az egész magyar színjátszást a nemzetközi vérkeringésbe – emlékeztetett Szentmártoni János.

Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója kiemelte:

a tárlatra olyan tehetséges alkotókat szólítottak meg, akik saját műfajukban el tudták mondani, mit gondolnak ma Madách életművéről.

Emellett a színház eszközeivel is igyekeznek „világgá kürtölni” Madách gondolatait – jegyezte meg. A MITEM már nevében is tiszteleg Madách szellemisége előtt, Vidnyánszky Attila kezdeményezésére és rendezésében pedig csaknem 10 nyelven szólalt meg Az ember tragédiája a Hajógyári-szigeten.

MADÁCH Imre
Alkotások a „...Rajzoltunk egy költeményt...” című kiállítás megnyitóján a Nemzeti Színházban 2023. október 2-án
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Mint felidézte, a nagyszabású előadást több mint három hét munkájával hozták létre, de a projektben részt vevő fiatalok már a megelőző félévben is Madách gondolataival foglalkoztak.

MADÁCH Imre
Az ember tragédiája ősbemutatójának 140. évfordulójára összeállított tárlaton hat kortárs képzőművész mutatja be a Madách Imre színműve által ihletett munkáit
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Entz Géza, az Országút felelős kiadója, a kiállítás szervezője elmondta, a kortárs magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóinak munkáit felvonultató kiállítás a Nemzeti Színház után a Nemzeti Kastélyprogram keretében több, az utóbbi években felújított kastélyban is látható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában