Nem farag tovább

2023.09.13. 11:53

Elhunyt Kutas László szobrászművész

Nyolcvanhét éves korában meghalt Kutas László Kossuth-díjas szobrász- és éremművész – közölte honlapján kedden az alkotó egykori iskolája, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum.

MW

Kutas László szobrász- és éremművész piliscsabai otthonában 2023. május 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Mint írják, Kutas László 1936. április 17-én Budapesten született, de gyerekkora nagy részét soproni nagyszüleinél töltötte. A soproni evangélikus líceumban érettségizett, Ágoston Ernő soproni rajziskolájában tanulta a művészetet, és egész életében a nyugat-magyarországi várost vallotta otthonának. Művészeti tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán folytatta, ahol Gyenes Tamás, majd Pátzay Pál növendéke volt.

Stílusa a realista hagyományokra épült, de művein átsugárzott mérhetetlen ember- és világszeretete, hite és csillogó humora is. Sok település mondhat magáénak Kutas-szobrot és rengeteg gyűjtő őrzi érmeit, kisplasztikáit, de sehol sincs annyira jelen Kutas László, mint Sopronban, nyolcvan nagy köztéri szobra közül több is ebben a városban áll.

Kisplasztikái, köztük a bájos lánykák, legalább százharminc változatban készültek, érmei számát pedig már ő maga sem tudta. Pedig mind-mind egyedi, felismerhető és szerethető – éppen, mint alkotójuk.

Tele volt tervekkel, ötletekkel és feladatokkal, még a saját egészsége kárán is dolgozott

– írja a gyászközlemény, hozzátéve, hogy „az égi hatalmak viszont most úgy döntöttek: elég volt a munkából. Hazahívták. Kutas László, aki idén márciusban vehette át a Kossuth-díjat, nem készít több kecses kisplasztikát, nem formáznak ujjai arcokat, alakokat.”

Kutas László a Pro Kultúra Sopron-díjnak és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjének is birtokosa volt. A művészt a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában