Kisboldogasszony

2023.09.02. 08:00

A Szobori búcsúra várják a vendégeket Ópusztaszerre

Vasárnap rendezik a Szobori búcsút az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a környékbeliek az ünnepre a hagyományoknak megfelelően fogatokon, kordékon, lovaskocsikon érkeznek - tájékoztatta Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

MW

A Szobori búcsú Ópusztaszeren

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Az ünnep szorosan kapcsolódik az emlékpark történetéhez: a helybeliek több mint száz évvel ezelőtt jöttek ott össze először, hogy megemlékezzenek Árpád vezérről. 

Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékmű országos jelentőségű nemzeti búcsújáróhellyé vált. 

Első alkalommal 1897. augusztus 8-án rendeztek búcsút a honfoglaló magyarok vezérének tiszteletére. Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise is, ezért a helyiek "szobori búcsú" néven kezdték emlegetni a Kisboldogasszony ünnepnapján tartott megemlékezéseket. 

Az első világháború alatt a látványos ünnepségek szüneteltek, az 1919-es forradalom eseményei pedig gátolták a szobor körüli évenkénti búcsújárást. A rendezvény a harmincas években éledt újjá, és időpontja augusztusról szeptemberre került át. 

A háborút és a földosztást követően az esemény kiüresedett, utoljára 1946-ban tartottak ünnepséget az emlékműnél a régi tradíciók szerint. 

 

A Szobori búcsú eredeti üzenetével, több mint másfél évtizede, Árpád halálának 1100. évfordulóján, 2007-ben éledt újjá, azóta szeptember első vasárnapján az egykori bencés monostor romjai között mutatnak be szentmisét, melyet idén Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök celebrál. 

Az ünnepi szentmisét követően honfoglalás kori lovasbemutató szórakoztatja az egybegyűlteket, a Nomád parkban hagyományos íjakat próbálhatnak ki a látogatók, a skanzenben az iparos műhelyek mellett gyerekjátékok várják a vendégeket, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókörnél kemencés finomságok sülnek. A Nagyréten pedig kora délután lovaskocsis ügyességi versenyt rendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában