Múzeumok éjszakája

2023.06.14. 10:47

Beragyogják idén is Szent Iván éjjelét a múzeumok

Országszerte 442 kulturális intézmény több mint 2200 programmal, köztük koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel várja a látogatókat június 24-én, a Múzeumok éjszakáján – mondta el Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

MW

Fényfestés a szombathelyi Savaria Múzeum homlokzatán a Múzeumok éjszakáján, 2019. június 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

 Vannak olyan kulturális kódok, amelyek összekötnek minket, ilyenné kezd válni az ország legnépszerűbb kulturális rendezvénye, a Múzeumok éjszakája is, amelyen tavaly több mint 300 ezren vettek részt és a szervezők idén is hasonlóan magas részvételre számítanak  emelte ki Vincze Máté.

Hozzátette: a rendezvény célja, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba.

Vincze Máté elmondta, hogy az eseményt 2023-ban Miklósa Erika, a Magyar Szent István-rend birtokosa, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas operaénekes népszerűsíti jószolgálati nagykövetként.

A rendezvény idén a "TRendben vagyunk" szlogen köré épül, kiemelt helyszíne pedig Veszprém lesz, ahol 13 intézmény várja majd a látogatókat. A kiemelt tematikához az intézmények csaknem 330 programmal kapcsolódnak

 – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy a Neumann János-emlékévhez csatlakozva tíz intézményben mutatják be izgalmas programok segítségével a 120 éve született, világhírű matematikus sokrétű munkásságát.

Ramazuri a Nemzeti Táncszínházban

Június 24-én dupla, 15 és 19 órától a Nemzeti Táncszínházban lehet megnézni a Duda Éva Társulat RAMAZURI című élőzenés tánc-cirkuszi felfordulását.  A RAMAZURI újszerűségével, derűjével és magával ragadó lendületével egy év alatt a Társulat egyik legnépszerűbb produkciója lett, melyet közel tízezer ember látott már. A Duda Éva Társulat ezzel az esttel elrugaszkodik a táncszínházi világ új dimenziójába: egy olyan univerzumba invitálják a nézőt, ahol a kezdés pillanatában eltűnik az idő és élvezheti a pezsgő kalandot. 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere beszámolt arról, hogy az Európa Kulturális Fővárosa program évében számos izgalmas múzeumi és kísérőprogrammal készülnek a Múzeumok éjszakájára. Veszprémben 13 intézmény 30 helyszínen több mint félszáz programmal várja majd a látogatókat.

Kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáján nyílik meg az Egry József munkásságát bemutató kiállítás a megújult Laczkó Dezső Múzeumban, és a festőművész előtt tiszteleg a Művészetek Háza tárlata is. Emellett lesznek programok a Digitális Tudásközpontban, a Margit-romoknál és a Foton Audiovizuális Centrumban is – sorolta a polgármester.

BERNERT Zsolt
Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója beszél a Múzeumok éjszakája program beharangozó sajtótájékoztatóján a múzeumban 2023. június 13-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Bernert Zsolt, a keddi sajtóeseménynek helyet adó Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy idén még színesebb programokkal készülnek, mint tavaly: az esemény középpontjában Dél-Amerika állat- és növényvilága áll majd.

A program - a gyermekes családokra tekintettel - délután négy órakor kezdődik a múzeumban, ahol nyolc kiállítást tekinthetnek meg a látogatók, a múzeum munkatársai berendeznek egy 600 lepkének otthont adó lepkeházat, lesz élőállat-bemutató, emellett dél-amerikai ételeket is kóstolhatnak és latin zenét is hallgathatnak az érdeklődők.

A Múzeumok éjszakája programjai ITT  érhetőek el, valamint egy mobilalkalmazás is az érdeklődők rendelkezésére áll. A MUZEJ EVENT@HAND applikáció ingyenesen tölthető le.

Budapesten idén is egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai, ezzel a karszalaggal lehet közlekedni a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi járatain is.

 A rendezvény fő szervezője a KIM.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában