A magyar kultúra napja

2022.01.26. 08:40

Idén 37 díjazottnak ítéltek oda KÓTA-díjat

A díjat 2004-es megalapítása óta a szövetség a szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítéli oda.

Idén 14 kategóriában 37 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége KÓTA-díját, amelyet a magyar kultúra napján adtak át. A díjat 2004-es megalapítása óta a szövetség a szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítéli oda a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismeréseként.

Idén új kategóriában is osztottak elismerést, első ízben kaphattak KÓTA-díjat azok az elkötelezett kollégák, akik zongorán közreműködve kísérik, segítik, inspirálják és támogatják az éneklő együtteseket.

KÓTA-nagydíjat kapott Tóth Ferenc ének-zene tanár, karnagy, akinek neve szorosan összefonódott szülővárosával, Komlóval, ahol 6 évtizeden át tanította zenére és nevelte emberségre a gyerekeket. Tanítványai közül számos neves zenész került ki. Kodály Zoltán személyes támogatásával megalapította Komlón az ének-zene tagozatos általános iskolát, megálmodta és életre hívta a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált. Kórusaival bejárta Európát.

Pedagógiai elvei, értékrendszere, lelkesedése a muzsika és a magyar nyelv iránt mindannyiunk számára példaértékű.

Életműdíjjal ismerték el Dévai János népzenész, népzenetanár, etnográfus, a debreceni Délibáb Együttes alapító tagjának munkáját. A méltatás szerint a Délibáb Együttes meghatározó jelenség volt a népzenei új hullám indításában koncertekkel, táncházakkal, népzenetanítással. Dévai János a Délibáb Népzenei Műhely keretében, a Kölcsey Megyei Művelődési Központ munkatársaként a népzenegyűjtés, az oktatás és táborszervezés terén is jelentős tevékenységet végzett.

Szintén életműdíjat kapott Ordasi Péter karnagy, főiskolai tanár, aki pályáját a Kecskeméti Kodály Iskolában kezdte, majd Szegeden és Békéscsabán tanított, végül nyugdíjazásáig a Debreceni Egyetem karvezetés és zeneelmélet tanára, kórusvezetője volt. Iskolai és felnőtt kórusaival számos bel- és külföldi versenyen nyert rangos díjakat.

Számos kiemelkedő művész szerepelt a díjazottak között

A kórusok közül idén a Hunyadi Véndiák Kórus, a Kecskeméti Kodály Iskola Antanténusz Kórusa és a Szent Korona Kórus kapott KÓTA-díjat. A zeneszerző és zeneíró kategóriában Balatoni Sándor karnagyot, zeneszerzőt, orgonaművészt díjazták. A tanár kategóriában Cseh Béla karnagy, címzetes iskolaigazgató, népdalkörvezető, Horváth Istvánné Vereb Rozália zenepedagógus, kántor, karnagy és Justinné Ládi Etelka ének-zene tanár, karnagy kapott elismerést. A karnagy kategória idei díjazottja Krasznai Gáspár karnagy, ének-zene tanár és Szabó Sipos Máté karnagy, karmester lett.

A zongorakísérők közül Körtesi András zongoraművészt, Nagy Márta zongoraművészt, korrepetitort, zenepedagógust, Pusztainé Puskás Zsuzsanna zenepedagógust és Szarka Andrea tanárt, zongorakísérőt jutalmazták. A kórusénekes, kórustitkár kategóriában Antalffy Zsuzsa kórusénekes, a Prelude Kórusért Alapítvány elnöke, Karbuczky Zoltán kórusénekes, a Kaposvári Zenekedvelők Kórusának tagja, Rácz Beatrix kórusénekes, az Andor Ilona Baráti Társaság Kodály Kórusának titkára és Rácz Zoltán kórusénekes, a Szolnoki Kodály Kórus elnöke kapott díjat.

A népzenei együttesek kategóriájában a Bugyi Népdalkör és Citerazenekar, valamint a Hajdúsági Népzenei Együttes tevékenységét ismerték el. A népzenei kategória díjazottja lett a Bartók Béla Vésztői Népdalkör és az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör. A nemzetiségi kategóriában a Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Énekkar, az Ozvena Budapesti Szlovák Kórus és a Wetschescher Nachtigallen Kórus kapott idén KÓTA-díjat. A zenekari kategóriában az Esztergomi Szimfonikus Zenekarnak ítélték oda az elismerést.

Posztumusz díjazták Pálinkás Péter karnagy, Révész László karnagy, Sturmann Jenőné hegedűtanár, népzenész, együttesvezető, Szabó Lajos Konrád karnagy, tankerületi igazgató és Tamási László karnagy, főiskolai tanár munkásságát. A mecénás kategória díjait idén C. Tóth Zoltán karnagy, egyházzenész, kulturális szervező, Nagy Mária és Bokács Ferenc művelődésszervezők, Seres Tünde, a turai művelődési ház igazgatója és Sipos Tamásné Mikola Irén ének-zene tanár, karnagy kapta.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában