Fővárosi premier

2022.01.26. 13:00

Budapesten is bemutatják a János vitéz című tánckölteményt

A magával ragadó zenei hangzást különleges látványvilág egészíti ki, a jelmezek, a díszletek és a fényjáték teszi teljessé a vizuális élményt.

Először látható Budapesten a Varidance és a dunaújvárosi Bartók Színház János vitéz című produkciója. A kétfelvonásos, élőzenés tánckölteményt Szirtes Edina Mókus, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák közreműködésével a RaM Színházban mutatják be csütörtökön.

A Vári Bertalan vezette Varidance és a Bartók Színház társulata Petőfi Sándor alkotását, amelyet Kacsóh Pongrác zenésített meg 1904-ben, új hangszerelésében mutatja be. A RaM Színházban a darab a budapesti premiert követően február 20-án két alkalommal és március 17-én is látható.

A művet Szirtes Edina Mókus hangszerelte át Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák hangszerparkjára. A zenészek a színpadon élőben kísérik a táncművészeket. A zenekar és a muzsika a narrátor szerepét tölti be. A táncművészek ritkán szólalnak meg, akkor is az eredeti műből idéznek. A magával ragadó zenei hangzást pedig különleges látványvilág egészíti ki, a jelmezek, a díszletek és a fényjáték teszi teljessé a vizuális élményt.

A magyar népi motívumok jól megférnek a francia király UV szemüvege mellett, ugyanúgy, mint a falusi élet díszletei a stroboszkópos udvari partidizájnnal

– olvasható az előadás ismertetőjében, amely szerint a darabot új, egyedi nézőpontból mutatja be a társulat.

Vári Bertalan táncművész, koreográfus felidézte, hogy amikor Ferenczi Györgyék zenéjét hallgatta, akkor jutott eszébe, hogy milyen jó lenne a János vitéz a rájuk jellemző hangulattal. Büszke a darabra, úgy érzi, hogy sikerült magasra tenni a lécet és egy értékes, érdekes, izgalmas előadást létrehozni.

Szirtes Edina Mókus szerint a János vitéz teljesen más feladat volt, mint egy verset megzenésíteni, hiszen ezúttal egy meglévő zenét kellett egy egészen más világba helyezni. A hangszerelés ebben az esetben ugyanolyan érték, mint maga a dallam, hiszen a hangszerpark teljesen más, mint az eredeti műben.

Ferenczi Györgyék stílusa ebben a helyzetben adott, ők egy nagyon szikár, nagyon erős, egy igazi szittya, karakán hangulatot hoznak az én kis álmodozó, repdeső pillangóimhoz

– jegyezte meg a művész.

Mint Ferenczi György hozzátette, nem a kornak akarnak megfelelni, hanem azt akarják megmutatni, hogy ebben a korban mit mond számunkra ez a gyönyörű darab.

Borítókép: Facebook / VARIDANCE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában