Viharos történelem

2021.10.25. 13:45

Elkezdték forgatni az országot megbénító taxisblokádról szóló filmet

Az alkotás központi alakja Antall József, a rendszerváltás utáni első, szabadon választott miniszterelnök.

Forrás: Fortepan

Fotó: Szalay Zoltán

A Nemzeti Filmintézet közlése szerint elkezdődött a Blokád című film forgatása. Az alkotás az 1990. október 25-én kirobbant taxisblokádot dolgozza fel, amely 4 napra az egész országot lebénította.

Antall Józsefet a kamerák előtt két színész alakítja. A két idősíkban játszódó történet betekintést enged a pályakezdő tanárként az 1956-os forradalomban is részt vevő Antall József életébe, illetve beavat a taxisblokád idején a barikád túloldalán álló, a válság megoldásán dolgozó kormányfő érzéseinek, döntéseinek hátterébe is.

A 24 éves Antallt ifjabbik Vidnyánszky Attila, amíg az 58 éves énjét Seress Zoltán formálja meg.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készülő Blokád 48 naposra tervezett forgatása október 20-án kezdődött el, a felvételek várhatóan 2022. január közepéig tartanak. A jeleneteket csaknem 40 budapesti és főváros közeli helyszínen rögzítik 70 színész és több mint 200 statiszta közreműködésével.

A filmhez többek között Budapesten a Szabadság- és az Erzsébet-hídon, a Magyar Tudományos Akadémián, a Parlamentnél, a BM Kórházban, a budaörsi laktanyában és Százhalombattán rögzítenek jeleneteket. A Bem téren az 1956-os forradalmi események pillanatait veszik majd fel.

A filmben a köztársasági elnököt, Göncz Árpádot Gáspár Tibor, Antall József kezelőorvosát Szacsvay László, a miniszterelnök feleségét Tóth Ildikó alakítja.

Történelmi pillanatokat élt át Magyarország

1990 októberében benzinár drasztikus megemelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat és a hidakat. A fővárost szinte nem lehetett megközelíteni, Budapesten egyedül a metró közlekedett. A közlekedési káosz rövid idő alatt gazdasági és társadalmi krízisbe torkolt, amit az alig 5 hónapja hivatalba lépett kormány képtelennek tűnt kezelni.

A betegségével küzdő, frissen műtött miniszterelnök, Antall József, aki 1956-ban az elnyomó hatalom ellen harcolt, azzal szembesül, hogy most ő lett a nép ellensége, ellene lázadnak.

A Blokád alkotóinak fantáziáját is ez a politikai csapdahelyzet ragadta meg leginkább. A film készítői törekednek arra, hogy a két sűrű és vészterhes történelmi időszakot is megélt Antall József személyes történetén keresztül a rendszerváltás időszakát is átélhetővé, feldolgozhatóvá tegyék a nézők, köztük a legfiatalabbak számára is.

Magyar mozifilm erre eddig nem vállalkozott.

A Blokád producere Lajos Tamás, forgatókönyvét pedig az Apró mesék, a Félvilág és az Örök tél című filmet is jegyző Köbli Norbert írta. A rendezői feladatokat az idén bemutatott Kittenberger – Az utolsó vadászat alkotója, Tősér Ádám látja el, amíg a film egyedi képi világáért a Hurok, A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felel. A díszlettervező Pataki Tamás, a jelmeztervező Kemenesi Tünde.

A Blokád mozibemutatója a tervek szerint 2022. október 27-én lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában