Ajánló

2021.06.22. 15:03

Ezeken a nyári fesztiválokon találkozhatunk a Hagyományok Háza programjaival

Többek között a Művészetek Völgyében, a Kőfeszten és az Ördögkatlan Fesztiválon is várnak minket a népzenei és néptáncos programok.

A Művészetek Völgye Fesztivált idén harmincadik alkalommal rendezik meg, a program együttműködése a Hagyományok Házával 2015-re tekint vissza. Ekkor nyitották meg az azóta igen népszerűvé vált Folkudvart. Kapolcs idei vezérmotívuma a nőiség, így a fellépők java része is a szebbik nem soraiból kerül ki. Az Udvar egész nap változatos programot kínál minden korosztálynak, lesz idén is tánc- és énektanítás, szabadegyetem Rosonczy-Kovács Mihállyal és Sándor Ildikóval, praktikák a néphagyományban, kézműveskedés, népmese és természetesen sok-sok jó koncert és táncház, éjjel pedig még közös karikázó is. A közreműködők, fellépők között megtaláljuk többek közt Petrás Máriát, Kocsis Enikőt, erdélyi mestereket és olyan kiváló énekeseket, mint például Bognár Szilviát, Lakatos Mónikát vagy Majorosi Mariannát. Idén új helyszínnel is jelentkezik a húszéves intézmény, a Hagyományok Háza Játéktérben kosaras körhinta, természetes anyagokból készült népi ügyességi játékok várják a kicsiket és nagyokat.

A Hagyományok Háza új helyszínt avat a Balaton-felvidéki Kőfeszten augusztus 5-7. között. A fesztiválközpontot Kővágóörsön nyitják meg, a Hagyományok Háza Köveskálon egy iskolaudvarban jelentkezik a máshol már bevált Fokudvar-programkínálattal. Ismert, hogy sok művész és alkotó él e vidéken, közülük többekkel, például Navratil Andreával, Paár Julcsival és Fábián Évával találkozhat a közönség.

A tradicionális villányi Ördögkatlan Fesztivál augusztus elején öt helyszínen folytatódik. A Hagyományok Háza a helyi németség egyik legszebb településén, Villánykövesden kapott feladatot. A találkozó idei hívószava a „népviselet korunkban”, így a jelenlevők saját maguk készíthetik el a kedvükre való ruhakiegészítőket, a vállalkozóbb hölgyek pedig a nekik tetsző viseleteket is magukra ölthetik. A Teleki Ligetben gyermekprogramok várják napközben a legkisebbeket, esténként pedig koncertek hangzanak el.

A Balatonfüredi Önkormányzat és a Hagyományok Háza – az Anna-bál kísérőprogramjaként – július 27-28-án idén kilencedik alkalommal tartja meg a Balatonfüredi Prímásversenyt. Ebben az évben a klasszikus cigányzenei hagyományt folytató hegedűsök jelentkezését várják, a megméretésben újdonságnak számít az ifjúsági kategória. A legjobb produkciókból és a meghívott előadók műsorszámaiból szerkesztett gálakoncertet a Gyógy téren felállított nagyszínpadon rendezik.

Nem hiányozhatnak a Hagyományok Háza programjai a legnagyobb országos népművészeti fesztiválról, a Mesterségek Ünnepéről sem, amelyet minden évben az államalapítás ünnepe köré szerveznek a Budai Várban.

A nyár zárásaként, szeptember 4-én a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeum ad otthont a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának. Az egész napos vigalomban öt

portán tizenkét zenekar áll színpadra, emellett énektanítás, „összemuzsikálás”, szakmai fórum és népművészeti vásár várja az érdeklődőket.

Borítóképünkön a kapolcsi Folkudvar

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában