Ősi Magyarország

2019.09.03. 15:25

Együtt emelkedtek fel a Kárpát-medence és a Selyemút népei

Az őstörténelemről képet adó magyar krónikákat a 19. század óta hiteltelennek minősítették, s ezzel a népek eredeti önazonosságának történelmi alapját hivatalosan is megszüntették.

Balázs D. Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Komoly feladat a valóságnak megfelelő képet alkotni egy nép őstörténelméről. Grandpierre Atilla legújabb könyve, az Ősi Magyarország ezért a történetírók felelősségét és a magyar történelemszemlélet buktatóit is mélyrehatóan megvizsgálja.

A szerző szerint az egyik alapprobléma, hogy az őstörténelemről képet adó krónikákat a 19. század óta hiteltelennek minősítették, s ezzel a népek eredeti önazonosságának történelmi alapját hivatalosan megszüntették.

Az új képet rendszerint az összehasonlító nyelvészetre alapozták, ami a finnugor elméletet is szülte, és ami az erőszakos honfoglalás történetét is szülte.

Csakhogy a nyelvészeti adat-együttesek történelmi adatok híján számtalan önkényes értelmezésre adtak módot. Hasonló a helyzet a régészeti és a genetikai adatokkal is.

A vaskos kötet rámutat, hogy ebben a helyzetben a történelem társ-tudományainak teljes körű figyelembe vétele a követendő út.

Grandpierre Attila ezért a természetföldrajz, az embertan, a genetika, a régészet, a vallástörténet, valamint a népzene- és népmese-kutatás eredményeinek az összesítését is elénk tárja a magyarság és a Selyemút népeire vetítve.

A tíz szaktudomány fejezeteit a témakörök szakértői lektorálták, M. Lezsák Gabriella (régészet), Németh Zsolt (természettudomány), Gyarmathy István (természetföldrajz), Török Tibor (genetika), Juhász Zoltán (népzenekutatás), Hoppál Mihály (vallástörténelem, népmesekutatás), Hudy Árpád és Tomaji Attila (nyelvészet).

Grandpierre kötetében fény derül arra is, hogy a két kontinensen átívelő Pusztán az őskorban jött létre az az ősi eurázsiai civilizáció,

amelyből a helybeli műveltségekkel összhangban kifejlődött a mezopotámiai, az egyiptomi, kínai és indiai civilizáció is.

(Grandpierre Atilla: Ősi Magyarország. A Kárpát-medence és a Selyemút népeinek felemelkedése. 444 oldal. Bolti ár: 7500 ft)

Borítókép:

Grandpierre Atilla csillagász, kutató beszél Az élet forradalma című előadásán a II. Éljetek Halottak Fesztiválon Szentendrén, a Vajda Lajos Stúdió pincegalériájában 2015. október 31-én.

MTI Fotó: Kovács Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában