közös nyelv

2019.02.05. 21:55

Tizenhárom országból érkeznek előadások a MITEM-re

Tizenhárom országból 23 előadást láthat a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) közönsége április 11. és május 5. között a budapesti Nemzeti Színházban.

Fotós: Máthé Zoltán

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára a rendezvénysorozat keddi budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az elmúlt fél évtized magyarországi kulturális életének egyik legfontosabb csúcsteljesítménye a MITEM. Mint mondta,

a MITEM ma már tényező az európai és a világ színházi rendezvényeinek palettáján és vele együtt a magyar színház, a magyar színjátszás is azzá vált.

Kiemelte: a MITEM 2014-es alapítása óta eltelt öt évben 32 országból mintegy 90 társulat több mint 100 előadása volt látható. A MITEM ideje alatt Magyarországra figyel a színházi világ – hangsúlyozta.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára beszél a MITEM sajtótájékoztatóján.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Fekete Péter szerint a MITEM bizonyítja, hogy a művészi gondolat és kifejezés egy mindenki számára érthető, átélhető közös nyelv. Mint mondta,

a legfontosabb, hogy megtanuljuk tisztelni egymás kultúráját, azon keresztül a másik embert is.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója kiemelte: vannak visszatérő vendégeik, miközben két új ország, Kazahsztán és Portugália is bemutatkozik a fesztiválon. A Nemzeti Színház öt előadását, köztük Madách Imre Az ember tragédiája című művét is bemutatják a fesztiválon, amelynek

mottója is egy Madách-idézet: „Őrjöngő röptünk, mondd, hová vezet?”.

Az idézet azt a szorongást fogalmazza meg, hogy mostani döntéseinkkel hova juttatjuk a világot, hova mozdítjuk közösségünket.

„Hiszem azt, hogy a színház egy olyan hely ahol a legnagyobb kérdésekről, legkomolyabb kérdésekről kell beszélni”

- mondta.

Erik Stubo színházi producer, rendező, a stockholmi Dramaten igazgatója elmondta: másodszor érkeznek a fesztiválra, amely jó alkalom a színházcsinálók számára, hogy kapcsolatot teremtsenek egymással. Mint mondta, rendezésében az Egy nyári éj Svédországban című darab mutatkozik be a fesztiválon, amely humoros hangnemben idézi fel Tarkovszkij utolsó filmjének forgatását, az orosz rendező és a svéd színészek találkozását.

Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble igazgatója felidézte, hogy szintén másodszor vesznek részt a MITEM-en, idén Michael Thalheimer rendezésében Tennessee Williams A vágy villamosa című művével érkeznek a fesztiválra.

A fesztivál programját orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás színesíti. A MITEM április 11-én, csütörtökön a Fővárosi Nagycirkuszban, a Slava's Snowshow-val kezdődik.

Rimas Tuminas litván rendező az idén Ványa bácsi rendezésével érkezik a fesztiválra. A nemrég elhunyt Eimuntas Nekrosius Kurafiak című előadásában a litván nép belső lényegét, ősi eredetét mutatja be. Eugenio Barba Trilógiáját Európában az Odin Teatret Magyarországon mutatja be először egyben.

Belgrádból Csehov Ivanovja szerepel a programban a Szerb Nemzeti Színház előadásában. Először lép fel a fesztiválon az ukrán Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház két előadással: Shakespeare Coriolanusát és Vaszilij Sztefanik novelláiból készült misztériumjátékot (Morituri te salutant) adják elő.

Prágából a Divadlo Na Zábradli Hamletek című előadásában a kulisszák mögé leshet be a közönség. Lisszabonból a Companhia Joao Garcia Miguel legújabb előadását hozza el, a Bernarda Alba házát. Kazahsztánból a Korkut legendája, az Auezov Kazah Állami Dráma Színház előadása érkezik a MITEM-re.

Az idén határon túli magyar előadásként a komáromi Jókai Színház A félkegyelmű című produkcióját mutatja be a MITEM-en Martin Huba rendezésében.

A Nemzeti Színház előadásai közül David Doiasvili rendezésében a Tartuffe című darab, Silviu Purcarete rendezésében a Meggyeskert, a Szász János által színpadra állított Caligula helytartója, ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeck-rendezése, Zsótér Sándor rendezésében A gömbfejűek és a csúcsfejűek, valamint Vidnyánszky Attila Az ember tragédiája rendezése látható a fesztiválon.

A MITEM megrendezéséhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 200 millió forint támogatást biztosított.

Borítókép: Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója (b), a norvég Eirik Stubo színházi producer, rendező, a Dramaten – Stockholmi Királyi Színház igazgatója (k) és német Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble színház igazgatója a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2019. február 5-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!