Krimi

2023.11.09. 21:48

Ellopott egy emberi koponyát a temetőből, elítélték a férfit

Nem jogerősen pénzbüntetésre ítéltek egy temetői dolgozót, aki emberi koponyát ajándékozott ismerősének - tudatta a Fővárosi Törvényszék csütörtökön.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Sherry V Smith

A bíróság korábbi közlése szerint az eset 2022 őszén történt.

Az ügy elsőrendű vádlottja egy budapesti temetőben dolgozott halottátvevőként. Az egyik temetői virágbolt eladója rávette, hogy szerezzen neki egy emberi koponyát. 

A férfi "a hozzátartozó nélküli, lejárt, megszűnt sírhelyekből kiemelt, közös sírba történő újratemetésre váró emberi csontok közül" elvett egy koponyát és egy állkapocscsontot, majd átadta azokat a másodrendű vádlottnak azzal, hogy ne adja tovább senkinek. A nő azonban később átadta azokat a harmadrendű vádlottnak, akinél a rendőrség egy közúti ellenőrzés során megtalálta és lefoglalta a maradványokat.

A Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy jelen ügyben elkövették az emberi test tiltott felhasználásának bűncselekményét.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, megromlott egészségi állapotát, ténybeli feltáró vallomását és az elkövetési szándék eshetőlegességét, súlyosító körülményként pedig, hogy a vádlott a cselekményét foglalkozása felhasználásával követte el.

A Fővárosi Törvényszék kétrendbeli emberi test tiltott felhasználása miatt 412 ezer 500 forint pénzbüntetésre ítélte az elsőrendű vádlottat. Az elsőfokú döntés nem jogerős, miután a vádlott és védője fellebbezett a pénzbüntetéssel kapcsolatban.

A másik két vádlott ügyében már korábban pénzbüntetéssel lezárult az eljárás.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában