Kötelező üvegvisszaváltás

2024.02.27. 08:04

Megjelentek a boltok polcain az első visszaváltható jelzéssel ellátott repalackok

A repalackokra a kereskedők kötelesek 50 forintos visszaváltási díjat felszámítani, ezt pedig jól láthatóan fel is kell tüntetni a termék árcímkéjén.

MW

Szabó Szilvia, a MOHU gyártói felelősségi rendszerek vezetője a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatóján a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Január 1-jétől jelentős változások léptek életbe az italcsomagolások, különösen a műanyag-, fém- és üvegpalackok és dobozok visszaváltásában. A jogszabályi rendelkezések értelmében a gyártóknak fel kell tüntetniük a visszaváltás lehetőségét az italcsomagolásokon. A visszaváltó automaták a hírek szerint már minden nagyobb boltban készen állnak a használatra, de a visszaváltható flakonok még nem érkeztek meg a korábbi készletek kipörgetése miatt.

Az első speciális visszaváltható jelzéssel ellátott palackok a napokban jelentek meg a boltok polcain

– derül ki a Metropol cikkéből.

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. palackok visszaváltására szolgáló automatáinak sajtóbemutatója a vállalat budapesti bemutatótermében 2023. november 28-án
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Mint írják, ezekre az árukra a kereskedők kötelesek 50 forintos visszaváltási díjat felszámítani. Ezt jól láthatóan fel is kell tüntetni a termék árcímkéjén, így mind az üvegen, mind az alatta lévő leírásban jól látható, melyik a visszaváltható termék. Ezt az összeget a vásárló visszaváltáskor több formában is visszakaphatja, többek között levásárolható utalványként, de lehetőség nyílik arra is, hogy a visszaváltási díjat közvetlenül a vásárló bankszámlájára utalják, esetleg jótékony célra felajánlják.

A visszaváltó automatákat az erre vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletnél kötelező elhelyezni, emellett az ezer főnél népesebb településeken is szükséges visszaváltó automatákat üzemeltetni.

Az automatákba csak a visszaváltható, sértetlen palackokat szabad bedobni.

A Metropol teljes cikke ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában