Energia

2023.10.13. 09:10

Indul a fűtési szezon, rezsicsökkentett árak és bőséges gázkészlet védi a magyar családokat

Magyarország megfelelően felkészült a hidegebb hónapokban megnövekvő energiaigények biztonságos kiszolgálására, a rezsivédelemnek köszönhetően a háztartások hosszú ideje Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik. Az október közepén induló fűtési szezonban a lakossági távhőszolgáltatás rezsicsökkentett díjai sem változnak – közölte pénteken az Energiaügyi Minisztérium (EM), írja az MTI.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az ellátás zavartalanságát garantálja a már betárolt gázkészlet kimagasló mennyisége is – szögezték le.

A közlemény szerint

a kormány a magyar családok érdekében a háborús időkben, Brüsszel és a baloldal állandó támadásai ellenére is megőrzi az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentést.

A rezsivédelem működik: a hazai lakossági felhasználók, tartósan Európában, a legolcsóbban jutnak villamos energiához és földgázhoz. A magyar átlagárakhoz képest a földgázért a svédeknek tízszer, a hollandoknak és íreknek hatszor, villamos energiáért pedig az íreknek ötször, a cseheknek és németeknek négyszer többet számláznak. Az elmúlt rezsiévben az áramszolgáltatásban a fogyasztási helyek 79 százaléka, a gázellátásban 86 százaléka maradt a védett sávhatár alatt.

A rezsicsökkentés a hivatalosan október 15-én megkezdődő fűtési szezonban is a tavaly augusztus óta megszokott, bevált formában segíti a családokat. Az Energiaügyi Minisztérium a közelmúltban országos szinten egységesítette a nettó gázdíjakat, amelyeket a legalacsonyabb szintre szállított le. A lépésnek köszönhetően az elosztói területek többségénél kismértékben még csökkentek is az átlagfogyasztásig fizetendő rezsivédett földgázárak. A távfűtéssel ellátott háztartások díjai nem változnak, miközben az intézményi felhasználók októbertől a tavaly év végi áraik negyedét fizethetik.

A kormány a Rezsivédelmi Alapból 202 milliárd forintot csoportosít át az Energiaügyi Minisztériumhoz. A tárca ebből az összegből ellentételezi a negyedik negyedéves rezsivédelmi szolgáltatás költségeit a földgáz egyetemes szolgáltató számára. Hasonló átcsoportosítás őrzi meg a távhőkassza pozitív egyenlegét, az év utolsó három hónapjában 53 milliárd forinttal fedezve a távhőszolgáltatók finanszírozását. A rezsicsökkentés további fenntartását a jövő évi költségvetésbe betervezett Rezsivédelmi Alap szolgálja 2024-ben is.

Az EM közleményéből kiderül, hogy

az ellátás biztonságát a téli hónapokban a betárolt jelentős mennyiségű, 6,3 milliárd köbméteres gázkészlet garantálja. Magyarország ezzel lépést tart az uniós tagállamok átlagosan 97 százalékos tárolói töltöttségével.

Fogyasztásarányos adatban azonban sokkal jobban áll, a csaknem kétharmados magyar mutató az európai középértéket több mint kétszeresen múlja felül. Az elérhető mennyiség meghaladja a megelőző fűtési szezon összes hazai fogyasztásának szintjét. A rendelkezésre álló készlet mintegy 160 százalékát teszi ki a nemzetközi energiaválság előtti év, 2021 teljes lakossági felhasználásának. A hosszú távú szerződés szerinti szállítások folyamatosak, a mindenkori igények kiszolgálását a belföldi kitermelés is elősegíti.

Magyarország tehát a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően felkészülten ér el a fűtési szezon kezdetéhez. A tavalyiakhoz fogható ellátási kockázatok az előző télinél hidegebb időjárás, keményebb mínuszok esetén sem fenyegetik a hazai fogyasztókat. A magyar családok rezsicsökkentett árakon tarthatják melegen otthonaikat a következő hónapokban is – hangsúlyozta az EM.

A fűtési szezonnal járó veszélyekre figyelmeztet a katasztrófavédelem

A fűtési szezon kezdetével a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezés veszélyére hívja fel a figyelmet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Az elmúlt évek lakástüzeinek 61 százaléka, a szén-monoxid-mérgezések 60 százaléka a fűtési szezonban történt – írták.

Közölték: a fűtőeszközök hibás telepítéséből, nem megfelelő használatából, a karbantartás hiányából eredő problémák lakástűzhöz, szén-monoxid-mérgezéshez vezethetnek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a fűtőeszközök telepítését szakemberre érdemes bízni, a karbantartásuknál pedig követni kell a gyártói utasításokat. A fűtőeszközöket évente egyszer érdemes ellenőriztetni, és ha szükséges, kitisztíttatni.

Ha új kéményt építenek, a régit javítják, felújítják, átalakítják vagy új fűtőeszközt csatlakoztatnak hozzá, azt csak azután lehet használni, ha megtörtént a helyszíni műszaki vizsgálat, és a kéményseprő egy megfelelőségi nyilatkozatot állított ki a kéményről – ismertették.

A tájékoztatás szerint a kémények ellenőrzését és tisztítását magánszemélyeknek ingyen végzik a kéményseprők, viszont a családi házakban élőknek időpontot kell foglalniuk. Aki fával vagy egyéb szilárd tüzelővel fűt, évente, aki pedig gázzal, annak kétévente érdemes igénybe vennie az ingyenes kéményellenőrzést.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy szén-monoxid ott keletkezik, ahol nyílt lánggal fűtenek, és nem megfelelő a szellőzés, ám a mérgező gáz nem csak gázfűtésnél keletkezhet. Ezért ha elérhető a fűtőeszköz égéstere, látható a láng, akkor gondoskodni kell a légbevezetésről, ám nem elegendő néha kinyitni az ablakot, állandó és automatikus levegő-utánpótlást kell biztosítani.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan gáz, ezért életet menthet, ha a fűtőeszköz egy-másfél méteres körzetében, fejmagasságban működik egy szén-monoxid-érzékelő – fűzték hozzá.

A szén-monoxid-érzékelők pozitív és negatív listája, vagyis az, hogy melyik eszköz hatásos, illetve melyik hatástalan, az alábbi linken érhető el: https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában