Lépni kellett

2023.09.16. 08:16

Nagy István: létkérdés, hogy az ukrán gabona eljusson oda, ahol életadóként várnak rá

Brüsszel nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését, és nem hosszabbította meg a moratóriumot, sőt Ukrajna kezébe adta annak eldöntését, milyen terményt és mekkora mennyiségben kíván Magyarországra vagy a többi határos országba exportálni.

MW

Nagy István agrárminiszter a 2023. évi hungarikum pályázat eredményét ismertetõ sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban 2023. szeptember 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az uniós importtilalommal a magyar terménypiac elkerülte a teljes összeomlást, a szeptember 15-e utáni, nemzeti hatáskörben meghozott importstop-hosszabbítás pedig lehetővé teszi, hogy legyen helye a raktárakban a kukoricának és a napraforgónak – mondta a Világgazdaságnak adott exluzív interjújában Nagy István agrárminiszter.

Az Ukrajnával határos frontországok agrárminiszterei rendszeresen tárgyaltak az elmúlt időszakban a gabonapiaci nehézségekről és közös megoldási javaslatokat is megfogalmaztunk Brüsszel felé. Ennek volt köszönhető az eddig működő uniós importkorlátozás. A miniszter kedden személyesen egyeztetett a román, a bolgár és a szlovák kollégáival is az ukrán gabona behozatali tilalmának fenntartásával kapcsolatban. Az többségünk számára nem volt kérdés, hogy Brüsszelnek fenn kell tartania a behozatali tilalmat legalább az év végéig és hogy továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben. 

Sajnálom ugyanakkor a bolgárokat, akik végül a héten úgy döntöttek, nem hosszabbítanák meg az ukrán import behozatalának tilalmát az erre irányuló uniós intézkedés szeptember 15-i lejárta esetén sem. A leginkább érintett tagállamokban jelenleg a három legfontosabb kihívása a gazdálkodóknak a betakarítás befejezése után a biztonságos terménytárolás és az értékesítés megoldása – ismertette a miniszter.

Nagy István szerint Brüsszel nem hallgatta meg a kelet-európai gazdálkodók segítségkérését. Nem hosszabbította meg a moratóriumot, sőt Ukrajna kezébe adta annak eldöntését, milyen terményt és mekkora mennyiségben kíván Magyarországra vagy a többi határos országba exportálni.

Ez a kormány szerint elfogadhatatlan, ezért nemzeti hatáskörben kellett cselekedni. Így meghosszabbította az állam a gabona behozatali tilalmat és további termékekre is kiterjesztette azt. 

A miniszter kiemelte: „A háború kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a búza az élet. A nemzetközi közösség minden szereplőjének meg kellene értenie, hogy a gabona nem lehet a háború eszköze. Hiánya ugyanis éhínséget okoz, ami újabb háborúkhoz vezet. Ezért létkérdés, hogy a fekete-tengeri kikötők blokádja ellenére eljusson a gabona oda, ahol életadóként várnak rá”.

Ha éhínség jön, akkor migrációs hullám is lesz, annak pedig beláthatatlan következményei lehetnek. Amennyiben a gabona nem tud másfelé menni, teljességgel felborul Európa belső piaca. Éppen ezért kell az összes lehetséges eszközzel fellépnünk az ukrán gabona korábbi piacaira történő irányítása és ezzel a hazai gazdálkodók értékesítési lehetőségeinek elősegítése érdekében

 – hangsúlyozta Nagy István.

A teljes interjú a Világgazadaság oldalán olvasható:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában