Építőipar

2023.07.18. 11:33

Tovább terjeszkedik a Mészáros csoport

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. kizárólagos tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. társaság felvásárlásáról.

MW

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. kizárólagos jogot szerzett ahhoz, hogy a Lukavac Cement d.o.o. leányvállalatának megvásárlásáról tárgyalásokat kezdeményezzen

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Horvátországi és romániai érdekeltségei mellett tovább erősíti külföldi jelenlétét a Mészáros Csoport, amely ezúttal Bosznia-Hercegovinában terjeszkedik.

A Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., az aláírt szándéknyilatkozat értelmében, kizárólagos jogot szerzett ahhoz, hogy az Asamer Baustoffe AG 100%-os tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. leányvállalatának megvásárlásáról tárgyalásokat kezdeményezzen; a tranzakció várhatóan 2023 végén, az átvilágítási folyamat befejezését követően zárulhat. A tranzakció a versenyhatóság jóváhagyásától függ.

A Lukavac Cement d.o.o.-t, az építőiparhoz szorosan kötődő, a régióban kiváló piaci pozícióval rendelkező cementgyártó vállalatot 1974-ben alapították, és 2001-ben az osztrák Asamer csoport sikeresen privatizálta. 

A cementgyár éves termelési kapacitása 650 000 tonna klinkerbeton és több mint 1 000 000 tonna cement. A vállalat 50%-os részesedéssel rendelkezik a Vijenac mészkőbányában, amely más üzemeknek és építőipari vállalatoknak is szállít adalékanyagot. A vállalat 2014-ben készbeton gyártásával bővítette tevékenységét. A betonüzemek Szarajevóban és Banja Lukában találhatók.

"Az akvizíció egyrészt hozzájárul a hazai alapanyag ellátási hiányok csökkentéséhez, másrészt vertikálisan tovább bővíti a Mészáros Csoport építőipari portfólióját egy stabil lábakon álló, a régióban kiemelkedő eredménytermelő képességű iparvállalattal. Külön hozzáadott érték számomra, hogy ezzel a Mészáros Csoport építőipari szegmense is kilép a nemzetközi piacra" - mondta Mészáros Lőrinc, a Talentis Group Zrt. tulajdonosa.

"A Lukavac Cement megszerzésével a Talentis Group Zrt. egy korszerű, integrált cementgyár tulajdonosává válik a Nyugat-Balkán szívében. A kiváló csapattal működő, korszerű termelést biztosító létesítmények támogatni fogják a Mészáros Csoport vertikális integrációs törekvéseit. Így az Asamer Baustoffe AG újra fókuszálhatja tevékenységének földrajzi hatókörét Ausztriára és a Szlovák Köztársaságra összpontosítva" - mondta Harald Fritsch, az Asamer Baustoffe AG vezérigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában