pénzügyi felügyelet

2019.10.16. 18:05

MNB-alelnök: agilisabb fogyasztóvédelemre van szükség

A digitalizáció és a fenntarthatóság is kiemelt figyelmet fog kapni.

A pénzügyi fogyasztóvédelem erősítésére agilisabb szervezetet, kevesebb egyeztetést, több és gyorsabb intézkedést tart szükségesnek a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős új alelnöke, aki egy szerdán megjelent interjúban hangsúlyozta, hogy olyan átalakításokat indítanak el, amelyek a következő hat évre alapozzák meg a munkát.

Kandrács Csaba a Növekedés.hu-nak elmondta „rohamcsapatokat” állítanak fel, hogy ha a kockázatszűrés indokolja, azonnali, váratlan vizsgálatokkal lépjenek közbe.

Az új vezető hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat évben a felügyelet ugyan jól működött, komoly reputációt épített fel, mostantól azonban eddig külön, néha „szigetként” működő fogyasztóvédelmi szervezeti egységeket integrálják a szektorok felügyeleti területeivel. „Így azonnal lépni tudunk majd, ha felügyeleti oldalról értesülünk fogyasztóvédelmi jogsértésről, s ez fordítva is igaz.

Ezen kívül a digitalizáció és a fenntarthatóság is kiemelt figyelmet fog kapni az erős, határozott, következetes, proaktív felügyelésen túl” – mondta.

A digitalizáció kézzelfogható, újfajta fintech, insurtech cégek jelennek meg a semmiből – emlékeztetett, és hangsúlyozta, hogy a felügyeletnek erre jól látható választ kell adnia. „Az első lépés, hogy nekünk is jól kell használni és ismerni e technológiákat. Erre már felkészültünk, vannak a digitális nyelvet jól beszélő kollégáink, sőt – a Bankszövetség és a Magyar Biztosítók Szövetségének közreműködésével – mi is épp egy blokklánc alapú technológián dolgozunk” – jegyezte meg.

Hozzátette, hogy ez a hitelezők, illetve az ezekhez kapcsolódó hitelfedezeti biztosítók rendszereit tereli majd egy platformra, és reményei szerint jövőre elkészülnek vele.

Elvi alapvetésnek nevezte, hogy a digitalizáció nem járhat a piac kettéválásával, hogy a régi intézményekre szigorúbb szabályozás vonatkozik, míg az újak „azt csinálnak, amit akarnak”. Meg kell találni az egészséges, kényes egyensúlyt, hogy az ügyfeleket segítő újítások meg tudjanak jelenni, de a már piacon lévők ne kerüljenek versenyhátrányba – hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy zöld pénzügyi stratégiát fogalmaznak meg, az MNB-ben már folyik a munka azért, hogy e kérdések bekerüljenek a pénzügyi intézmények gondolkodásába. „Ősszel zöld pénzügyi intézkedési csomagot hirdetünk, november végén pénzügyi fenntarthatósági konferenciát szervezünk, neves előadókkal, és – Közép-Kelet-Európából elsőként – csatlakoztunk a klímavédelem ügyéért dolgozó nemzetközi felügyeleti szövetséghez” – jegyezte meg Kandrács Csaba.

Az alelnök ígérete szerint jövő márciusban indulhat a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások rendszere, amely a sikeres minősített fogyasztóbarát lakáshitel-termékhez hasonló lesz. Ezen túl hasonló lépést szeretne a casco-hiteleknél is.

Kandrács Csaba a várható vizsgálataikról elmondta: az általános „mamutvizsgálatok” mellett egyre több lesz a célzott eljárás.

„Az alapot az a több száz vizsgálat jelenti, amivel – mátrix alapján meghatározva – három-négy év alatt áttekintjük a piac minden szereplőjét, közvetítőkkel együtt.

Ezen felül több témavizsgálatot végzünk majd például a pénzforgalmi szolgáltatóknál és áttekintjük fogyasztóvédelmi szempontból a hitelkártyákkal kapcsolatos általános szerződési feltételeket. Kiemelten monitorozzuk majd az adósságfék-szabályok betartását is” – fogalmazott az alelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!