Finanszírozás

2018.06.06. 08:31

Egyre több fogyasztási hitelt veszünk fel

Bő 180 milliárd forintnyi fogyasztási hitelt vettek fel a háztartások 2018 első négy hónapjában. A személyi kölcsönök adják az új szerződések nagyjából 70 százalékát.

Nyíregyháza, 2016. november 25. Vásárlók a fekete péntek (Black Friday) napján az egyik elektronikai áruházban, Nyíregyházán 2016. november 25-én. A fekete péntek csaknem ötven éve a hálaadást követõ péntek - idén november 25-e - elnevezése az Amerikai Egyesült Államokban; ez a nap hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete, amikor rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedõk. Egyre több üzlet csatlakozott Magyarországon is a fekete péntekhez. MTI Fotó: Balázs Attila

Továbbra is dinamikusan bővül a fogyasztási hitelek piaca Magyarországon: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint 2018 első négy hónapjában összesen 184,3 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a háztartások, ez 53,2 százalékkal több az egy évvel korábbi 120,3 milliárdnál – írja a Világgazdaság szerdai száma.

A jegybank adatai szerint továbbra is a személyi kölcsönök húzzák a fogyasztási hitelek piacát: ezekből 128,5 milliárd forintnyi fogyott január eleje és április vége között, csaknem 60 százalékkal több, mint egy éve.

Ez azt jelenti, hogy a személyi kölcsönök adják az új fogyasztásihitel-kihelyezések nagyjából 70 százalékát.

A legfeljebb egyéves kamatfixálású gépjárműhitelek kihelyezett mennyisége 14 százalékkal emelkedett egy év alatt, az áruvásárlási és egyéb hiteleké pedig több mint megduplázódott. Ám az utóbbiaknál nagyon alacsony volt a bázis, így a kiugró növekedés is hozzávetőleg csak 9 milliárd forintos növekményt takar.

A szabad felhasználású jelzáloghiteleknél azonban továbbra is visszafogott a növekedés: ezekből 18,9 milliárd forintnyit vettek fel az első négy hónapban a lakossági és önálló vállalkozói ügyfelek, ami 11,8 százalékos emelkedés 2017 első harmadához viszonyítva.

A dinamikus növekedés ellenére a fogyasztási hitelek állományának alakulásában még mindig nem következett be trendforduló: az MNB adatai szerint összesített mennyiségük 2356,9 milliárd forintot ért el április végén, 2,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

Az állomány csökkenéséért viszont már egyértelműen a szabad felhasználású jelzáloghitelek okolhatók, amelyek mennyisége 17 százalékkal, 1113,4 milliárd forintra olvadt éves alapon. Ebben a törlesztések mellett a rossz hitelportfóliók folytatódó leépítésének is jelentős szerepe lehetett.

Borítóképünkön vásárlók egy elektronikai áruházban.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában