Gyáravatás

2017.11.16. 18:37

Orbán Viktor: Hazánk legnagyobb előnye az emberek felkészültsége és szaktudása

Ezért fontos, hogy az itt beruházók ne csak profitot akarjanak előállítani, hanem a legértékesebb „vagyontárgyunkba”, a munkások tudásába és képzésébe is befektessenek – mondta a miniszterelnök csütörtökön Kecskeméten, az indiai tulajdonú Samvardhana Motherson Group beruházásaként létrejövő autóipari SMP (Samvardhana Motherson Peguform) kecskeméti gyárának megnyitóján.

A kormányfő kiemelte: köszönet illeti a cégvezetőt és családját, hiszen egy duális képzés finanszírozásában is részt vesznek. Így segítenek, hogy olyan középiskolák és egyetemi tanszékek működjenek, amelyek versenyképes tudást adnak a fiataloknak, hiszen mint mondta:

„Nem egyszerűen csak most akarunk jók lenni, hanem a jövőt is meg akarjuk nyerni.”

A miniszterelnök hangsúlyozta: 2017. január elseje óta a kecskemétivel együtt 32 új, nagy méretű üzemet adtak át Magyarországon. A beruházások értéke az elmúlt tíz és fél hónapban meghaladta az 511 milliárd forintot. A magyar kormány ezekhez több mint 47 milliárd forinttal járult hozzá. Az SMP Kecskemét gyárának megvalósulásához pedig 7,7 milliárd forintot tett hozzá a magyar költségvetés.

A kormányfő beszélt arról, hogy a magyarokat időnként régi vágásúnak tartják Európában, aminek szerinte az egyik oka az, hogy a magyar kormánynak továbbra is a család a legfontosabb érték. Mi, magyarok hiszünk abban, hogy azok a családok, amelyek összetartanak és élükön erős, határozott családfők állnak, kiemelkedő teljesítményre képesek – mondta. Orbán Viktor kiemelte: az indiai vállalatcsoport éppen egy ilyen családot képvisel. Példájuk mutatja, hogy „a család egyáltalán nem ment ki a divatból, sőt nem ellentéte a sikernek, hanem könnyen lehet, hogy éppen a hozzá vezető út” – tette hozzá.

Emlékeztetett: a családnak nem ez az első magyarországi beruházása, hiszen már termelnek Mosonszolnokon és Mosonmagyaróváron is. A kecskeméti beruházás annak bizonyítéka, hogy a magyar emberek jó munkások, és ha a magyarokkal közös beruházásba vágnak bele, abból közös siker jöhet létre – mondta a kormányfő.

Fontosnak nevezte, hogy a Dunától keletre valósul meg a beruházás, mert ez világossá teszi, hogy a megörökölt különbségek idővel el fognak tűnni, és a beruházások „nemcsak Pannóniában, hanem Hunniában is” kellő súllyal lesznek majd jelen.

A megerősítés szempontjából is fontosnak nevezte az indiai család kecskeméti beruházását, emlékeztetve arra, hogy Magyarország keleti nyitás politikája vitákat váltott ki, amely szerint „olyan házban kell-e élnünk, amelynek csak nyugati irányban van ajtaja, vagy olyanban, amelynek keletre is nyílik legalább ablaka”.

A miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott, ezek a beruházások mind azt bizonyítják, hogy a keleti nyitás reálpolitika, mert észre kell vennünk, hogy „Ázsia, az ott felemelkedő országok fontos szereplői lesznek az európai gazdaságnak, és lehetnek a magyar gazdaságnak is”, amennyiben megfelelő a befektetési politikánk. Új realitás köszönt rá Európára – mutatott rá.

Kiemelte, hogy felemelkedőben van a közép-európai térség, és ennek mi, magyarok is tagjai vagyunk. Ennek alátámasztására elmondta, hogy a visegrádi négyek országcsoportjának tagjai 55 százalékkal nagyobb kereskedelmet bonyolítanak le Németországgal, mint Németország Franciaországgal, és a négy ország együtt többet, mint Németország összefogottan Amerikával és Kínával.

A miniszterelnök méltatta, hogy Kecskemét 2012-ben az ország első kiemelt járműipari központja lett. A mostani beruházást a város és a befektetők jó találkozásának nevezte. Emlékeztetett arra, hogy a városban a befektetések 10 év alatt 10 ezer új munkahelyet teremtettek.

Borítóképünkön Orbán Viktor miniszterelnök és Vivek Chaand Sehgal, a Samvardhana Motherson Group (SMG) elnöke kezet fog az indiai cég járműipari műanyag alkatrészek gyártásával foglalkozó kecskeméti gyára, a Samvardhana Motherson Peguform (SMP) avatóján. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában