Bulvár-celeb

2024.03.12. 18:17

Ez az élelmiszer egy csoda, életet menthet

Egy élelmiszerben, a brokkoliba találták meg azt a vegyületet, ami csodákat tesz az egészséggel.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Az ausztrál Sydney Egyetem kutatócsoportja 23, növényekben általánosan előforduló természetes vegyi anyagokat elemzett. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy ezek a vegyületek hogyan kötődnek a vérlemezkékhez - írja az Origo.

A vérlemezkék kritikus szerepet játszanak a sérülések elzárásában, és így a vérzés elállításában. Ez azonban kétélű fegyver, mert bizonyos esetekben vérrögöket is képezhetnek, amelyek akár teljesen elzárhatják a vér áramlását. Az oxigénhiány akár már pillanatok alatt súlyos károsodást okozhat a szívben és az agyban.

A keresztesvirágú zöldségekben, például a brokkoliban és a karfiolban találtak egy természetes vegyületet, amely hatékony a vérrögképződés megakadályozásában.

A szulforafán már korábban a figyelem középpontjába került a rákellenes és koleszterincsökkentő hatásai miatt, és most úgy tűnik, a vérrögképződést is meg tudja akadályozni.

A teljes tanulmányt az ACS Central Science című tudományos folyóiratban közölték. Jelentős javulás érhető el a brokkoliban található természetes vegyülettel

A szulforafán molekuláris szintű hatásainak alapos vizsgálata során kiderült, hogy az anyag a PDIA6 nevű fehérje aktivitásának módosítása révén képes volt lassítani a vérlemezkék összecsomósodását és megakadályozni a vérrögök kialakulását az artériában.

A brokkoliban található vegyület nemcsak a sztrók után szedett vérrögoldó gyógyszerek teljesítményének javításában hatékony, hanem a betegség megelőzésében is a nagyobb kockázatnak kitett betegeknél

- írja a kiadott közleményben Xuyu Liu, a Sydney-i Egyetem orvosbiológusa, aki szerint alaposabban tanulmányozni kellene a szulforafán hatásait a sztrók által leginkább fenyegetett betegeknél, mert nagy mennyiségben van jelen a brokkoliban, és a vele rokon növényekben.

A szulforafánt vészhelyzetben is használni lehet, minimalizálni tudja az agyat érő káros hatásokat. Így sokkal hatékonyabb lehet, mint a jelenleg alkalmazott ún. szöveti plazminogén aktivátor (tPA), amely csak korlátozottan, az esetek körülbelül 20 százalékában képes védeni az agykárosodástól. 

Egereken végzett kísérletek során a kutatók megállapították, hogy ha a szulforafánt TPA-val kombinálják, akkor ez a sikerességi arány akár 60 százalékra is emelkedhet.

Mindemellett a szulforafánnak – mivel természetesen előforduló vegyület – nincsenek káros mellékhatásai, magyarázza Liu.

Fontos megjegyezni viszont, hogy a szulforafánnal kapcsolatos kutatások még gyerekcipőben járnak; nem tudni, hogy a jótékony hatások embereknél is reprodukálhatók-e, illetve az sem ismert, hogy a brokkoliban gazdag étrenddel elegendő szulforafán vihető-e a szervezetbe a sztrók megakadályozásához vagy az agyvérzést követő egészségi állapot javításához.

A statisztikák szerint évente körülbelül 15 millió ember kap sztrókot, az esetek körülbelül harmada halálos kimenetelű, és rengeteg embernél maradandó károsodást okoz az agyi érkatasztrófa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában