Gyász

2024.02.06. 17:45

Eltemették Benedek Miklóst

Rengetegen búcsúztatták a legendás színészt.

Forrás: Bors

A színművész halála az egész országot megrázta. Benedek Miklóst a Farkasréti temető Makovecz ravatalozójában búcsúztatták el – írja a Bors.

Január elején érkezett a megrázó hír: 77 éves korában elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja élete végéig játszott, ugyanakkor az utolsó két évben súlyos betegséggel küzdött: ezen időszak jó részét kórházban töltötte. COPD betegséggel, azaz a tüdőben lévő légutak tartós beszűkülésével járó kórral küzdött. Az utolsó pillanatig reménykedett benne, hogy még színpadra állhat, miután egész 2023-ban betegeskedett, sajnos azonban legutóbbi, novemberre tervezett Hárman a padon című előadását is le kellett mondania – idén januárban pedig elragadta a halál. 

 

A szertartás délután két órakor kezdődött. A gyászolók már jó fél órával a ceremónia kezdete előtt özönlöttek, a pályatársak közül a teljesség igénye nélkül megjelent Gálvölgyi János, Hernádi Judit, Molnár Piroska, Szacsvay László, Jordán Tamás, Pogány Judit, Cserhalmi György, Gáspár Sándor, Lukács Sándor, Németh Kristóf, Rudolf Péter, Schnell Ádám. 

 

A szertartáson többen is búcsúbeszédet mondtak. Elsőként Blaskó Péter, a volt osztálytárs szólalt meg, aki azt mondta: Benedek Miklós régóta küzdött a betegséggel, de nagy tervei voltak.

 

Hirtling István arról beszélt, hogy Benedek Miklós régóta nagyon beteg volt, azzal, hogy tavaly decemberben vállalta a kezelést, kapott még egy évet, ami alatt nagyon sok fontos élményt szerzett a családjának, befejezte a könyvét és el tudott búcsúzni a színpadtól.

 

Régi barátja, Szacsvay László hatvan éve ismerte Benedek Miklóst és úgy búcsúzott tőle, hogy mindent megkapott, amit egy színész elérhet, csodálatos gyermekei voltak, de Tibor fia elvesztése után már fél szívvel élt.

Nyitókép és fotók: Bors

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában