Bulvár-celeb

2023.08.30. 15:15

Figyelmeztetik a szülőket: szívinfarktust okozhat ez a gyerekkori szokás

Sajnos egyre jellemzőbb, most kiderült, hogy hosszú távon ártalmas.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Maliutina Anna

Alaposan megbosszulja magát a gyerek- és tinédzserkori semmittevés; egy új tanulmány azt találta, hogy a fiatal korban folytatott inaktív életmód, a túl sok telefonozás, számítógépezés, és tévézés növeli a felnőttkori szívinfarktus és stroke kockázatát – írja a Medical Daily. A halálozás kockázata azoknál is nőtt, akiknek egyébként gyerekkorban normál testsúlya és vérnyomása volt – idézi az Origo.

A kutatócsoport 766 gyermeket vizsgált, az alanyoknak 11 éves korukban hét napig kellett viselniük egy aktivitáskövetővel ellátott okosórát. Ugyanezt a vizsgálatot megismételték, amikor a résztvevők 15 és 24 évesek voltak. A gyerekek 11 évesen átlagosan napi 362 percet töltöttek inaktívan, ez az időtartam pedig átlagosan 169 perccel nőtt, mire elérték a fiatal felnőttkort (24 év).

Amikor a résztvevők 17 és 24 évesek voltak, a kutatók echokardiográfiával, egyfajta ultrahangvizsgálattal felmérték a szívük bal kamrájának súlyát. Ezután elemezték, hogy a 11 és 24 éves kor közötti inaktivitás szintje befolyásolja-e a 17 és 24 éves kor közötti szívméretet, van-e kapcsolat a kettő között.

Az eredmények alapján 11 és 24 éves kor között minden tespedéssel töltött perc 0,004 g/m-el növelte a bal kamra tömegét 17 és 24 éves kor között. 

„A szülőknek ösztönözniük kell a gyermekeket és a tinédzsereket arra, hogy többet mozogjanak. Érdemes sétálni vinni őket, vagy korlátozni a közösségi médiával és a videójátékokkal töltött idejüket. Mindenképpen szükség van a mozgásra” – vonta le a konklúziót a tanulmány szerzője, dr. Andrew Agbaje, a Kelet-Finnországi Egyetem kutatója.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában