Bulvár-celeb

2023.06.20. 21:25

A kórházból keres új gazdát szeretett növényeinek az ország legynagyobb kaktuszgyűjtője

A 80 éves kertészmérnök 9 éves kora óta gyűjti a kaktuszokat, legidősebb példányai nála is öregebbek. Sajnos nem tud tovább gondoskodni a ritkaságairól, kétségbeesve kér segítséget.

Alighanem Európában sincs hasonló gyűjtemény

Fotó: Kóczián Nikolett

A tolnai Dombóvár közelében, Várongon található Hegyi Attila páratlan kaktuszgyűjteménye. A község hivatalos honlapja is szót ejt a csodáról, ismertetve, hogy 

a gyűjteményben mintegy tizenkétezer növény található, ezerkétszáz fajta, az év minden időszakában nyíló kaktusz, a világ minden tájáról.

A gyűjtő maga is foglalkozik szaporításukkal. A gyűjtemény előzetes bejelentkezés után látogatható.

Hegyi Attila a közösségi oldalán lévő bejegyzéseiben arról ír, hogy "kórházi rehab ágyon" van, négy havi súlyos betegség után. 

Most segítséget kér a globálisan egyedülálló magyar gyűjteményének, amely, mint írta, még nem pusztul, de végnapjait éli. Bejegyzéseiben azt is ismerteti, hogy a feleségével már nem tudják gondozni a kaktuszokat, mert megöregedve ez számukra már lehetetlen.  

A teol.hu telefonon érte el Hegyi Attilát. Elmondta, hogy kórházban van, és aggódik egyedülálló gyűjteményért.

– Az alapszakmám kertépítő, nyolcvan éves vagyok, hetven éve gyűjtöm a kaktuszokat, körülbelül kilenc éves korom óta. Ötszáz négyzetméteres, hatalmas sátornyi növényházam van, hatalmas kaktuszokkal is, amelyek alatt akár bujkálni lehet.

Igazi ritkaságok vannak a várongi üvegházban
Fotó: olvasói fotó / Forrás: teol.hu

Akinek hobbija nincs, élete sincs – kezdte mondandóját Hegyi Attila. Ismertette, hogy tavasszal kezdődtek a problémái, kétszer is kórházba szállították. Az orvosok végül hathetes kezelést javasoltak neki, amelyet két hét múlva, komoly családi problémák miatt, meg kellett szakítania. Azóta is küzd a rázúduló bajokkal. Szerencsére kapott lehetőséget a négy kimaradt hét pótlására, rehabilitációra jár.

 A kaktuszaim sokáig nagyon sok mindent kibírnak, de aggódom az összesért. Szeretném átadni a gyűjteményemet, minden megoldás érdekel 

– mondta a tolnai hírportálnak Hegyi Attila, aki reménykedik abban, hogy valaki segít neki, hogy élete munkája ne vesszen kárba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában