Gazdaság

2012.07.17. 21:44

Turbinapark: szél fújja a pénzt

Dunaföldvár - Úgy tűnik, hogy a helybeliek nem fogják megakadályozni a város határába szánt szélerőművek megépítését. A tizenegymilliárd forintos beruházás évi harmincmilliót hozna.

zaol.hu

Lakossági fórumot rendeztek hétfőn este a dunaföldvári kultúrházban a város déli határában építendő szélerőműparkkal kapcsolatban.

Amint arról már többször írtunk, a szomszéd város rendezési tervét öt évvel ezelőtt módosították úgy, hogy lehetővé váljon a szélerőműpark megépítése.

Az építkezéssel azóta több cég próbálkozott. Legutóbb az Alerion Földvár Szélerőmű Kft. állt neki, hogy felállítson húsz, egyenként száz méter magas, ötven méter lapáthoszszúságú szélerőművet a Németkéri út mellett – ahol tájvédelmi és környezetvédelmi szempontokból, még a madárvonulási útvonalakat is figyelembe véve, a legjobb feltételek adódnak az építkezéshez.

Az olasz hátterű cég kétezer négyzetméteren tervezi a park felállítását, a területet harminc évre bérelnék a földtulajdonosoktól. Úgy tervezik, hogy a tizenöt éves megtérülési idő után rendkívül olcsón állítanak elő áramot, amit a 120 kilovoltos hálózaton át táplálnának az országos villamosenergiarendszerbe. Dunaföldvárnak az előzetes számítások szerint évente harminc-harmincötmillió forint iparűzési adót fizetnének az erőmű után.

A hétfôi fórumon információink szerint tizenkét előzetes földbérleti szerződést írtak alá. Az építtetők tizenöt ilyen szerződés után kezdenének a beruházásba. Mivel már korábban három földtulajdonos ígéretét bírták, a területhiány várhatóan nem lesz akadálya az építkezésnek.

Azonban igen hosszú és bonyolult az engedélyezési eljárás. A tizenegymilliárd forintra tervezett beruházás várhatóan 2014-ben kezdődik el, az építkezés valószínűleg 18 hónapig tart.

A földvári szélerőmű-tornyok nagyobbak lesznek a Kulcs határában állónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!