Gazdaság

2006.08.17. 02:26

Gabonatároló, kikötő, bioetanol-gyár

Fadd-Dombori (mti) - Tolna megye egyik legnagyobb, 4,2 milliárd forintos beruházását építi Fadd-Domboriban egy magyar-svájci tulajdonú cég.

Mórocz Zsolt

A jelenleg folyó beruházás, 52 ezer tonna kapacitású terménytároló, szárító, kikötő építésének befejezése előtt áll, átadása szeptember végén várható. 50-60 kilométeres körből, Tolna megyén kívül Somogy, Baranya és Fejér megyéből vásárolnak fel búzát, kukoricát. A telep előnye, hogy a szekszárdi Duna-híd mindössze tíz kilométerre van, így Bács-Kiskunból is vásárolnak terményeket, a tervek szerint jövőre már tíz éves termeltetési szerződések megkötésével. Jelenleg a Duna-parton adják el a felvásárolt árut, így a vevő köteles gondoskodni a szállításról, azonban a társaság terveik között szerepel egy uszálypark működtetése, hogy a tengerre is eljuthasson az árujuk. A második lépésben, szeptemberben egy 240 ezer tonna kapacitású raktár építése kezdődik, amelyre 10 milliárd forintot fordítanak. A harmadik lépcsőben egy bioetanol-gyárat építenek 40 milliárd forintos beruházással. A gyárban, amely 300 ezer tonna kukorica feldolgozására lesz alkalmas, 2008 közepén indulhat a termelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!