Gazdaság

2011.09.10. 05:45

Erős és összehangolt nemzetközi lépés meghozataláról döntött a G7

A világgazdaság növekedésének lassulása okozta nehézségek ellen egy "erős és összehangolt nemzetközi lépés" meghozataláról döntött péntek este a legfejlettebb ipari államok G7-es csoportja a franciaországi Marseille-ben megtartott pénzügyminiszteri és jegybankelnöki tanácskozáson.

MTI

Ezt Francois Baroin francia pénzügyminiszter jelentette be.
Mint mondta, sikerült találniuk egy "egyensúlyi pontot" a két nehéz feladat, vagyis a deficitcsökkentés és a növekedés elősegítése között.
 "Most már egyértelmű jelei mutatkoznak a világgazdaság növekedése lassulásának" - ismerték el a G7-ek a tanácskozás végén kiadott nyilatkozatukban. A pénzügyminiszterek és jegybanki elnökök közlemény kiadását nem tervezték, de végül nyilvánosságra hozták, hogy megállapodtak bizonyos referenciafeltételekben. Franciaország szeretett volna közös közleményt, de a többi résztvevő úgy érezte, hogy nincs meg ehhez a közös nevező. Az nem derült ki, hogy mi lesz az a bizonyos erős és összehangolt nemzetközi lépés, amelyről szó van a referenciafeltételekben.
  "Megerősítettük, hogy közös érdekünk a nemzetközi pénzügyi rendszer erőssége és stabilitása, és támogatjuk, hogy a piac alakítsa az árfolyamokat. Az árfolyamok túlzott hullámzásának és kusza mozgásának kedvezőtlen hatása van a gazdasági és pénzügyi stabilitásra. Figyeljük az árfolyamok alakulását, szoros kapcsolatban maradunk egymással és a megfelelő módon együttműködünk. Várakozással tekintünk az elé, hogy a következő hetekben együtt fogunk dolgozni a G20-as csoport tagjaival és a Nemzetközi Valutaalappal azon, hogy helyreállítsuk a kereslet egyensúlyát és megerősítsük a globális növekedést" - olvasható a nyilatkozatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!