Gazdaság

2011.08.15. 09:44

A nagyoknak nem lesz szüksége euróövezeti támogatásra

Olaszországnak, Spanyolországnak és Franciaországnak nem lesz szüksége az európai mentőmechanizmusok támogatására, mivel a megteszik a megfelelő lépéseket a piac bizalmának helyreállítása érdekében - mondta Olli Rehn gazdasági és pénzügyekért felelős európai biztos a Bild német napilap hétfői számában megjelent interjúban.

MTI

Úgy fogalmazott: "Maguk hozzák meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel konszolidálják költségvetéseiket és ösztönzik gazdaságuk növekedését".

A biztos kiemelte, hogy az euróövezeti mutatók "stabilak" és az elmúlt időben tapasztalt piaci turbulencia nem magyarázható ezekkel. "A piacra gyakran jellemző a csordaszellem és a tömegpánik" - vélekedett a politikus. Ugyanakkor elmondta, hogy "valamennyi szinten cselekedni kell a piac bizalmának visszanyeréséhez". Kifejtette: a veszélyeztetett államoknak szigorú megtakarításba kell fogniuk, és az intervenciók, így az Európai Központi Bank (EKB) közbelépése is szükségessé vált.

Rehn szerint az euróövezeti tagállamok kormányai úttörő lépést tettek a július 21-i csúcson, amelynek határozatait "heteken, nem pedig hónapokon belül" életbe léptethetik. Ezeket legkésőbb szeptemberig végre kell hajtani a piaci bizonytalanság megszüntetéséhez - tette hozzá.

A biztos hangsúlyozta, annak ellenére, hogy a piac "nagyon ideges", nem várható még egy Lehman Brothers típusú bankösszeomlás, mivel az európai bankok "sokkal ellenállóbbak", mint három évvel ezelőtt.

Rehn az interjúban elmondta, hogy az EKB nem vált Európa "rossz bankjává", mivel az általa birtokolt államkötvényekben megtestesülő valamennyi kötelezettséget teljesítik az euróövezeti tagállamok.

Egy másik, a Handelsblatt német napilapban megjelent interjúban Günther Öttinger energiaügyi biztos annak a véleményének adott hangot, hogy az euróövezet valószínűleg összeomlana, ha Olaszország fizetésképtelenné válna. Elmondta,  "ha Olaszországnak pénzügyi gondjai támadnának, akkor már nem lenne képes hozzájárulni az európai mentőalaphoz, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (EFSF)". Ez gondot okozna - tette hozzá.

A politikus szerint ezért a déli államnak mindent meg kell tennie az új konszolidációs programjának végrehajtása érdekében és a tervezettnél még korábban 3 százalék alá kell csökkenteni költségvetési hiányát. "Az Európai Uniónak nyomást kell gyakorolnia az országra, hogy biztosan a tervezett pályán maradjon" - vélekedett Öttinger.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!