Gazdaság

2016.12.28. 17:55

Növekedett a felhasználás - A földgáz nyolcvan százalékát importból fedezte Magyarország

Az előző évhez viszonyítva Magyarország földgázfelhasználása 2015-ben 557 millió köbméterrel növekedett - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az FGSZ Zrt. közös kiadványában. Ugyanakkor Magyarország változatlanul tartja helyét a földgáz- és villamosenergia-árak tekintetében.

DH-információ

A hazai földgázfelhasználás nagysága nagymértékben függ a napi középhőmérséklettől. 15,4 Celsius-fok alatt minden további 1 fokos csökkenés 2,1 millió köbméterrel növeli a napi földgázfogyasztást. A földgázforrások 20 százalékát továbbra is a hazai termelés biztosította, amíg 80 százalékát importforrásból fedezte Magyarország. 2015-ben a hazai földgáztermelés összesen 57 PJ, amíg a földgázimport 238 PJ volt. A földgázforrások összesen 295 PJ-t tettek ki. A belföldi földgázfelhasználás 2015-ben 8907 millió köbméter volt. Ebből az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott fogyasztók és a szabadpiaci felhasználók 8042 millió köbméter földgázt fogyasztottak, ami közel 6 százalékos növekedést jelent az előző évi adathoz képest. A lakossági fogyasztók 2015-ben 3133 millió köbméter gázt fogyasztottak, ami a 2014-es 2747 millió köbméterhez képest 14 százalékos növekedést jelent.

A felhasználók ellátása az ellátásbiztonság tekintetében kiemelt téli időszakban 2015-ben is zavartalan volt. 2014-ben a legmagasabb napi gázfogyasztás december 31-én volt 54 890 ezer köbméterrel, -8,2 Celsius-fokos napi középhőmérséklet mellett, tavaly a napi csúcs -5,7 Celsius-fok mellett január 7-én volt 55 537 ezer köbméterrel.

A felhasználók ellátása az ellátásbiztonság tekintetében a kiemelt téli időszakban is zavartalan volt  Fotó: archív

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az FGSZ Zrt. közös kiadványa tartalmazza a magyar földgázrendszer, a gázipari működési engedélyekkel rendelkező társaságok adatait, a fontosabb nemzetközi földgáztermelési, -tárolási és -felhasználási adatokat, valamint bemutatja a hazai földgázipar működési modelljét. Ugyanakkor Magyarország változatlanul tartja helyét a földgáz- és villamosenergia-árak tekintetében, mint ahogy az a legújabb, novemberi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatból is kiderül. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az osztrák hatóság (E-Control) megbízásából egy független finn cég (VaasaETT) hasonlítja össze minden hónapban a földgáz- és a villamosenergia-árakat. Hazánk stabilan tartja helyzetét azok között az országok között, ahol legolcsóbbak a lakossági energiaárak. A vizsgálatban szereplő 26 főváros közül Budapest a második hely, ahol a legolcsóbb a lakossági fogyasztók földgáz átlagára és ötödik, ahol legolcsóbb a villamos energia. A hivatal célja a vizsgálattal, hogy azonos módszertani alapok szerint gyűjtött, azonos tartalmú és összetételű, nemzetközi végfelhasználói árösszehasonlítás készüljön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!