Gazdaság

2016.09.21. 16:36

Megmaradnak a munkahelyek - A Dunaferr visszavonta valamennyi csoportos létszámcsökkentési tervét

Dunaújváros – Az ISD Dunaferr visszavonta a 2013 őszén bejelentett 890 fős, valamint az idén áprilisban további 300 alkalmazott elbocsátására vonatkozó szándékát – mondta Cseresnyés Péter az Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára Dunaújvárosban.

MTI

A vasműbe még július végén a II-es kohó avatására ellátogató Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta, hogy a Dunaferr a magyar gazdaság gerincoszlopának számító autóiparnak is egyre fontosabb beszállítója lehet. Ugyanezen az eseményen dr. Dorkota Lajos Dunaújváros díszpolgára, a MEKH elnöke kiemelte: nagyon fontos lépés a vasmű és Dunaújváros együttműködésében a kohók működésének fenntartása, hiszen évekig harcoltak ezért. Ezzel 1500 munkahelyet sikerült megmenteni az orosz tulajdonossal, az ukrán partnerrel és a magyar kormánnyal közösen.

A szerdai eseményen Cseresnyés Péter államtitkár hangsúlyozta, hogy a következő több, mint két évben a cégcsoport jelenlegi létszáma nem csökken, stabil marad.

A képen balról jobbra: Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár, Nemzetgazdasági Minisztérium; dr. Sevcsik Mónika RMS és HR-igazgató, ISD Dunaferr Zrt;  dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő; Pákozdi Szabolcs, ügyvezető igazgató, Országos Foglalkoztatási Alap Nonprofit Kft. (Fotó: Szirmai György)

A kormány 480 millió forint munkahelymegtartó támogatást nyújt a Dunaferrnek, amiből a létszámleépítési szándék visszavonásán és a korábban az elbocsátásban érintett dolgozók továbbfoglalkoztatásán túl elkezdődik a munkaerő utánpótlás kinevelése is. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2013-ban a Dunaferr még 1500 fős elbocsátást tervezett, majd a kormányzattal történő tárgyalásokat követően 890 fős létszámleépítést jelentett be. Hozzátette: a kormányzat aktív munkaerőpiaci eszközökkel segített a cégnek abban, hogy az elbocsátott dolgozók létszáma minél kisebb legyen.

Cseresnyés Péter szerint a mostani bejelentés nem csak a Dunaferrnek fontos, hanem a kormánynak is, hiszen „a cég az utolsó bástyája a hazai acéliparnak”, illetve egész Dunaújvárosnak.

Dr. Sevcsik Mónika az ISD Dunaferr RMS és HR-igazgatója közölte, hogy a társaságnál 242 személyt bocsátottak el az elmúlt három évben. A véglegesen távozott dolgozók közül többeket új munkahely megszerzésében és átképzésben támogatott a vállalat acél alapítványa. Az igazgató kiemelte: a munkaerő megtartó állami támogatáson felül két másik oka is volt a létszámleépítés visszavonásának. Egyrészt jelentős reorganizációs programot indítottak el, aminek eredményeként 2015-ben már nyereséges volt a társaságcsoport, másrészt az idei évre tervezett beruházásokat meg tudják valósítani. Dr. Sevcsik Mónika azt is elmondta, hogy a modernizációs folyamat során a „folyékony fázist” megőrizték, a folyamat betetőzéseként pedig a napokban átadják a jelenleg próbaüzemen lévő, felújított meleghengerművet, amely közel 20 százalékos kapacitásnövekedést és egyúttal minőségjavulást fog eredményezni. Megjegyezte, hogy a napokban írják alá a nagyolvasztóműhöz tartozó zsugorítómű környezetvédelmi jellemzőit jelentős mértékben javító újabb fejlesztési szerződést.

Az igazgató hozzátette azt is, hogy az idei beruházásaik összértéke mintegy 6,2 milliárd forint, ám a több éve zajló beruházások idei hatásait figyelembe véve ezek elérik majd a 15,5 milliárd forintot.

Fotó: Zsedrovics Enikő

Balogh Béla az országos Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke és Mucsi Zoltán a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke örömmel üdvözölte a II. számú kohó felújítását és a meleghengerműi beruházás közelgő befejezését. Hangsúlyozták, hogy ezzel stabilizálódtak a biztonságos foglalkoztatás feltételei a Dunaferr csoportnál.

Reagálásukban kiemelték, hogy az acélipari válság negatív hatásai ellenére a Dunaferr társaságcsoportnál jók a munkaügyi kapcsolatok és a munkavállalók magas szintű juttatásait kollektív szerződés biztosítja. Megelégedéssel nyugtázták, hogy a munkaerő-piaci állami támogatás hatására középtávon a Dunaferrnél nem kerül sor csoportos létszámleépítésre.

Széles körű összefogás

Dr. Galambos Dénes a térség 4. sz. vk-nek országgyűlési képviselője fontos mérföldkőnek nevezte a vasműs bejelentést, hiszen a három évvel ezelőtt megkezdett létszámleépítés mostanáig érvényben volt. A témát ismerve először, mint kormánymegbízott, majd országgyűlési képviselőként is azt gondolja, hogy az a munka, amit 2013 óta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkársága és az Országos Foglalkoztatási Alap, az OFA a várost és a vasműt vezető szakemberekkel együtt - széles körű összefogással - elvégzett, határozott és következetes munka volt.

Dr. Galambos Dénes a térség 4. sz. vk-nek országgyűlési képviselője (Fotó: Ady Géza)

A képviselő, aki egyben a Dunaferr Foglalkoztatásért Acélalapítvány kuratoriumának tagja is, bejelentette, hogy az alapítvány nyugdíj előtt álló dolgozókat segítő Senior programja - a Dunaújvárosi Egyetem, a helyi szakképző intézmények és a szomszédos megyék részvételével - egyben a nyugállományba vonuló szakemberek utánpótlását a fiatal szakemberek képzésével biztosítja a korszerű acélgyártás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!