Gazdaság

2013.11.06. 15:26

Az élelmiszerárak lenyomják Kelet-Európa inflációját londoni elemzők szerint

Kelet-Európában és Latin-Amerikában az élelmiszerár-infláció jelentős lassulása valószínű a következő hónapokban a globális élelmiszerárak csökkenése nyomán, és ez a folyamat várhatóan enyhíti a monetáris politika szigorítására irányuló nyomást

Kelet-Európában és Latin-Amerikában az élelmiszerár-infláció jelentős lassulása valószínű a következő hónapokban a globális élelmiszerárak csökkenése nyomán, és ez a folyamat várhatóan enyhíti a monetáris politika szigorítására irányuló nyomást - jósolták szerdai előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai térségi helyzetértékelésükben kimutatják, hogy az élelmiszerárak mozgása különösen jelentős hatást gyakorol a felzárkózó gazdaságok inflációjára, tekintettel arra, hogy ezekben az országokban a háztartási kiadások jelentős része élelmiszerekre jut.

A ház számításai szerint sok afrikai országban a fogyasztói inflációs kosár 40-50 százalékát az élelmiszerek teszik ki, de Európa felzárkózó gazdaságaiban is átlagosan 25-30 százalék e termékcsoport inflációs súlya. A fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-csoport inflációs kosarában ugyanakkor átlagosan 15 százalék az élelmiszerek aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!