Gazdaság

2012.09.10. 18:10

Cecén még fogy a dinnye

Cece - Lassan lezárul a dinnyeszezon, de azért itt-ott még lehet kapni az édes, szomjoltó gyümölcsöt. A cecei árusoknál is válogathatunk a hazai termésből.

Miskei Anita

A forró nyári napok kedveztek a dinnyetermelőknek, fogyott az édes gyümölcs. A termelők többsége jó évet zárhat annak ellenére, hogy már nem vagyunk dinnyetermelő nagyhatalom. Ugyanis míg 2003-ban Magyarország a világ harmadik legnagyobb dinnyeexportőre volt, addig 2011-re a felére esett vissza a termelés. Idén már csak körülbelül ötezer hektáron termesztették a gyümölcsöt, nagy részét Békés megyében, ám itt is jelentősen csökkent  a terület. Az előző évek nyomott felvásárlási árai olyanok kedvét is szegték, akik ebbe nőttek bele, s szüleiktől vették át  a dinnyetermesztést.


A Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnöke, Mártonffy Béla úgy értékelte, a piacra kerülő dinnye minőségének nemcsak az időjárás tett jót, hanem az is, hogy regisztrációhoz kötötték a felvásárlást, vagyis a korán leszedett áruval nem lehetett érvényesülni. Visszakövethetővé vált a dinnye útja. A  belső piac is nőtt a magyar termékeket népszerűsítő kampánymunkának köszönhetően. Míg korábban a hazai értékesítés 40-50 százalékra esett vissza, addig 2012-ben már 60 százalékra emelkedett - hangsúlyozta a szakember, aki kiemelte azt is, végre  a termelői ár stabilizálódott. Ezt korábban az áruházláncok korai akciói igencsak leverték, ami miatt a dinnyetermelőknek már nem érte meg a gyümölccsel vesződni. Idén a multik kevesebb importárut forgalmaztak, azt is csak akkor, amikor még nem szedték a hazai dinnyét.
A cecei dinnye nem csak a megyében, hanem országszerte ismert és kedvelt. A helybéli ősermelők még most is kínálják portékájukat, igaz, annak mérete már kisebb, s olcsóbb is kilója. A községből többen exportra is termelnek, de a helyi piacon szintén fogy a csíkos vagy sötétzöld héjú gyümölcs. A megkérdezett őstermelők az idén nem panaszkodtak, bár a palántákra a szárazság miatt oda kellett figyelni, nem érte akkora kár a gazdálkodókat, mint néhány éve, amikor a rengeteg eső mosta el a dinnyeültetvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!