Gazdaság

2012.05.15. 05:07

Átalakítja a piacot a biztosítási adó

A Napi Gazdaság szerint drasztikusan átalakítja a hazai nem életbiztosítási palettát az új biztosítási adó, és kevés a remény arra, hogy a jövőben új szereplők megjelenése erősítse a versenyt.

MTI

Magyarországon eddig bevett gyakorlat volt, hogy az új piacra érkező társaság, annak érdekében, hogy viszonylag gyorsan tudjon ügyfeleket szerezni, attraktív ajánlatokkal jelent meg a kötelező gépjármű felelősségbiztosítási (kgfb) piacon. Bár korábban is jól kitapintható volt, hogy a magas kárhányad miatt e társaságok tündöklése kérészéletű, ám 2-3 év alatt sikerült olyan állományt felépíteniük, amivel a későbbiekben lehetőség nyílt a keresztértékesítésre.

A lap szerint a 30 százalékos különadó mellett a piacindításra aligha vállalkozik a jövőben társaság. Ennél is komolyabb veszélynek tartja a Napi Gazdaság azt, hogy az ügyfelek számára komoly alternatívákat kínáló, kgfb-re (és cascóra) alapozó kis biztosítók megroppannak az új adóteher alatt.

Szakértők szerint az ügyfelek számára fontos piaci verseny fenntartása érdekében ésszerű lenne, ha a jövő évi adótörvényeknél osztott struktúra érvényesülne: a kötelező biztosítás esetén megmaradna a jelenlegi adókivetés rendszere, és a többi vagyonadó esetében lenne csak az adó alanya a biztosító - írta a Napi Gazdaság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!