Gazdaság

2012.04.04. 13:40

Az élénkülő import sem adott lendületet a használtautó-piacnak

Az év végi, időszakos felfutás után az idei első negyedévben ismét visszaesett a használtautó-piac forgalma egy autós portál adatai szerint.

MTI

A negyedévente közzétett használtautó-index értéke annak ellenére csökkent több mint három százalékponttal - 97,4 százalékra -, hogy a regisztrációs adó kedvező változása miatt az év elejétől ismét csúcsra jár a behozatal. A belföldi tulajdonosváltások száma azonban jelentősen visszaesett, és a kínálati átlagár is az 1,6 millió forintos szint alatt ragadt.

A közlemény idézi Szemes Árpádot, aki szerint várható volt, hogy az átírási illeték év eleji emelése visszafogja majd a forgalmat. A visszaesésnek emellett kínálati okai is vannak: az öt évnél idősebb autók száma kis mértékben emelkedett a portál adatbázisában, az 1-5 év közötti járművek kínálata viszont több mind 20 százalékkal lett alacsonyabb, mint a tavalyi utolsó negyedévben. A behozott autók kétharmada is ötéves, vagy annál idősebb.

Az autós portál jelentős elmozdulást az év további részében sem vár. Az elemzés szerint keresleti oldalon nem lehet komoly erősödésre számítani. Kínálati oldalon a gazdasági környezet javulása okozhat élénkülést. Ha euró árfolyamát sikerül 290 forint alatt stabilizálni, az további lökést adhat az importnak, amely így komolyabb hatást gyakorolhatna a használtautó-piacra - közölte a portál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!