Gazdaság

2012.01.02. 17:27

Változtak a fizetési kedvezmények szabályai

Január 1-jétől változtak egyes, a fizetési kedvezményi eljárásokat érintő szabályok - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a honlapján közzétett tájékoztatóban.

MTI

Az egyik változás, hogy a fizetési kedvezményre vonatkozó elsőfokú adóigazgatási eljárás illetéke az illetéktörvény változása miatt az eddigi 2.200 forintról 3.000 forintra emelkedik.
   
Az adók módjára behajtandó köztartozásokra továbbra sem engedélyezhet az adóhatóság fizetési könnyítést, és a tartozást továbbra sem mérsékelheti, illetve - a szabálysértési helyszíni bírság kivételével - nem minősítheti behajthatatlannak az adózás rendjéről szóló törvény (Art.) szerint. A jogszabály azonban új szabályokkal egészült ki, amelyek a behajtást kérő hatáskörébe telepítik a kérelem elbírálását, emellett egyértelműen meghatározzák a behajtást kérő és az adóhatóság közötti hatásköri megoszlást és a követendő eljárási rendet.
   
Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerinti csoportos adóalanyok számára a csoportos adóalanyiság időszakában nem engedélyezhető fizetési könnyítés és mérséklés az Art. módosulása nyomán.
   
Fizetési könnyítési és adómérséklési tárgyú kérelmüket kizárólag elektronikus úton nyújthatják be meghatározott adózók, így például a munkáltatók, a kifizetők, az állami foglalkoztatási szervek, a Magyarországon bejegyzett egyházak vagy akik szakképző iskolai tanulót tanulószerződés alapján foglalkoztatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!